Logo

Soci, mina de aur a rusilor

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6440 times
Soci, mina de aur a rusilor   Image

Soci, mina de aur a rusilor

Turism

Ajungând la 50 de milioane de dolari, Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci, sunt cele mai scumpe Jocuri Olimpice. Destinate pentru a prezenta puterea lui Vladimir Putin din Rusia, acestea pot evidenţia în schimb problemele sale: crima organizată, corupţia de stat, precum şi ameninţarea teroristă în interiorul graniţelor sale.

Soci a fost o staţiune balneară care, înainte de 1990, era rezervată pentru elita sovietică. Oraşul este situat pe partea de est a Mării Negre, în umbra Munţilor Caucaz şi se întinde de-a lungul coastei.

Oraşul în sine este comod şi tolerant; cu grupuri etnice rivale şi categorii mixte demografice. Cu toate acestea, perfecţiunea umană nu este un concept care vine imediat. Oriunde te uiţi, amprenta Moscovei lasă urme fie în arhitectura clădirilor, fie în gândirea localnicilor.

De 6 ani, de când Rusiei i s-a acordat dreptul de a organiza jocurile olimpice de iarnă, statul a plătit mai mult de 50 miliarde de dolari pentru a pregăti oraşul Soci şi împrejurimile sale. Cei mai mulţi bani au fost plătiţi din bugetul federal către diferiţi contractori. Miliardele trec prin Olympstroy, autoritatea olimpică de construcţii a statului, care a avut 4 directori în ultimii 6 ani.

Calea către succes de la Soci a început într-o excursie în Austria, în anul 2002, când Vladimir Potanin, unul dintre cei mai influenţi oligarhi din Rusia, s-a alăturat preşedintelui rus Vladimir Putin şi cancelarului austriac Wolfgang Schussel, pentru o după-amiază de schi în timpul unui concurs de Cupă Mondială. Vorbind, Potanin şi Putin s-au întrebat de ce Rusia nu avea o staţiune de schi de calitate austriacă. Firma lui Potanin, Interros, îl avea ca angajat pe Paul Mathews, un american care trăia pe pantele staţiunii Whistler, în afara oraşului Vancouver, aşa că l-a rugat să găsească varianate şi opţiuni în privinţa unui proiect.

Mathews este unul dintre cei mai respectaţi designeri de staţiuni de iarnă din lume, care a cercetat toată zona Caucazului de nord înainte. Zona este de aproximativ dimensiunea Alpilor, iar Mathews s-a axat pe Krasnaya Polyana, un sat de munte, unde un flanc al Caucazului se ridică abrupt din râul Mzymta, la 30 de mile de coasta Mării Negre.

Potanin a anunţat începerea construcţiei la staţiunea lui de schi, care s-ar fi numit Rosa Khutor sau Rose Farm, la o conferinţă de presă, la Moscova, în 2005. Doi ani mai târziu, autorităţile olimpice ruseşti au venit în zonă, în inspecţie, şi-au stabilit că Soci va avea doar 2 pârtii. Concursurile de patinaj se vor juca în Adler, un cartier la sud de centrul Soci, iar evenimentele de schi vor avea loc în Krasnaya Polyana, în apropierea Aibga Ridge a Caucazului de nord-vest.

Ce au reuşit să construiască ruşii? O olimpiadă care a lăsat cu gura căscată pe toată lumea, trei miliarde de telespectatori urmărind deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. S-au organizat spectacole, "Visele Rusiei" oferind telespectatorilor o călătorie în timp, prin perioadele cele mai reprezentative din istoria ţării gazdă, au fost aduse omagii oraşelor Kostroma (cu rol decisiv în lupta de rezistenţă în faţa invaziilor mongole şi tătare), Sankt Petersburg şi Moscova, lui Petru cel Mare şi avangardei artistice de la începutul secoului XX. Nu au fost uitate nici fastuoasele baluri imperiale.

De mare efect a fost flacăra olimpică, care, după ce a parcurs 65 de mii de km şi toate cele 83 de regiuni ale Federaţiei Ruse, a ajuns pe arena de la Soci şi a fost aprinsă de tripla campioană olimpică la patinaj artistic, Irina Rodnina, şi de triplul campion olimpic la hochei pe gheaţă, Vladislav Tretiak.

Spectacolul oferit de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci a putut fi văzut de toată lumea, inclusiv de cei care nu au mai găsit bilete. Aceştia au avut ocazia să vadă ceremonia de deschidere de pe mai multe ecrane imense instalate în oraş şi să ia parte la impresionantul joc de artificii, alcătuit din 3500 de salve.


Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.