Logo

Prevenirea obezitatii in randul bebelusilor

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 8043 times
Prevenirea obezitatii in randul bebelusilor Image

Prevenirea obezitatii in randul bebelusilor

Copii

O întrebare care circulă de ceva timp pe toate canalele media se referă la riscul crescut de obezitate la nou-născuţi. Numeroşi specialişti în nutriţie au venit cu tot felul de metode şi sfaturi pentru tinerele mame însărcinate care îşi doresc să aibă copii sănătoşi.

Dacă în trecut, pe vremea bunicii, copiii dolofani erau echivalentul sănătăţii, în prezent, se trag serioase semnale de alarme în privinţa acestui aspect. Astăzi, terenul de fotbal a fost înlocuit cu scaunul de birou, jocurile creative în aer liber s-au "mutat" între patru pereţi şi în faţa calculatorului, iar mâncarea este din ce în ce mai deficitară din punct de vedere nutriţional.

Este adevărat că, în ultimii ani, s-a tot scris despre creşterea ratelor de obezitate în rândul copiilor, însă nu şi despre cât de devreme începe ciclul de obezitate.

Vestea proastă este că unul din cinci copii, de la 2 la 5 ani, este obez. Ce e mai rău este că acum nou-născuţii pot suferi de acelaşi lucru, deoarece, potrivit profesorilor de nutriţie şi sănătate publică de la Universitatea Yale (SUA), problema obezităţii este transferată de la o generaţie la alta. Deci, în cazul în care mama este supraponderală sau obeză, creşte probabilitatea ca şi copilul să aibă predispoziţia de a fi obez.

De regulă, femeile obeze suferă de hipertensiune arterială şi diabet, boli care, în timpul sarcinii, pot contracta vasele de sânge şi limita fluxul de sânge către copil.

Cum poate să aibă copilul o şansă mai bună, la o viaţă mai sănătoasă?

În primul rând, mamele trebuie să renunţe la fumat! Fumatul reduce creşterea fetală, existând probabilitatea ca bebeluşul să se nască rahitic. În plus, un copil nedezvoltat va avea probleme cu greutatea mai târziu.

La fel de bine există riscul ca bebeluşul să se nască deja cu probleme de greutate, în cazul în care mama a ales să se lase de fumat în timpul sarcinii. Este ştiut faptul că nefumatul dă o senzaţie de foame, determinând-o pe mama însărcinată să mănânce şi mai mult! Automat, copilul va avea un apetit uriaş în timpul vieţii.

Apoi, nu e valabil "mâncatul cât pentru doi"! Potrivit doctorilor englezi, o femeie însărcinată ar trebui să cheltuie în plus 25-35 de lire pe mâncare, şi nu sute de lire, cum este moda în rândul gravidelor din UK.

Ce se întâmplă atunci când mama câştigă prea mult în greutate în timpul sarcinii? Fătul ei este expus la niveluri ridicate de zahăr din sânge. De ce? Pentru că atunci când zahărul traversează placenta, pancreasul fătului se hrăneşte cu el, făcând ca prea multă insulină să cauzeze creşterea prea rapidă în greutate.

Un alt truc la care este bine să apeleze mamele este alăptarea la sân o perioadă cât mai îndelungată. Laptele matern îi conferă copilului absolut toţi nutrienţii de care are nevoie pentru a creşte sănătos. Este indicat să se evite introducerea mâncărurilor solide, deoarece pot cauza obezitatea precoce.

Cercetătorii Universităţii Yale au publicat un document care arată că o alimentaţie solidă administrată bebeluşilor mai mici de patru luni a crescut de şase ori riscul de obezitate.

În cazul în care legumele şi fructele sunt introduse în alimentaţia bebeluşului, ele îl vor ajuta să dezvolte un gust pentru alimentele scăzute în calorii, pline de fibre alimentare. Foarte bune sunt bananele, avocado şi morcovii fierţi, tăiaţi în bucăţi mici.

Nu în ultimul rând, mamele trebuie să-şi scoată copilul în parc, să respire aer curat, să se strecoare şi să se târască pe jos, pentru că îl ajută să-şi dezvolte toţi muşchii.


Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.