Logo

Nigeria/Cand porumbul e "rege"...

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 9107 times
Nigeria/Cand porumbul e "rege"... Image

Nigeria/Cand porumbul e "rege"...

RO
Ceva ce se găsește pe toate drumurile în acest sezon este porumbul. Prin acest sezon, ne referim la sezonul ploios. Toarnă cu găleata în fiecare zi de aproape două săptămâni. Partea bună este că există numeroase varietăți de porumb cu care să vă delectați papilele gustative.

Când e gătit, unii îl numesc, în glumă, ’muzicuță’ pentru că arată precum una și se potrivește în gură întocmai ca o muzicuță. În loc să producă muzică, această muzicuță produce carbohidrați și vitamine!

Da! Este sezonul porumbului, iar eu iubesc porumbul! Fierbeți-l, învârtiți-l pe grătar, transformați-l într-o masă și gătiți-l ca pe un sos cu fasole – delicios!

Să începem cu variantele grill sau coapte. Dacă treceți prin diferite zone ale orașului sau prin cartiere, veți găsi cu siguranță femeile care vând porumb grill. Și nu e singur. Ce este porumbul copt fără nucă de cocos? Ce este el fără pere? Ce este fără arahide? Dacă vreți să vă bucurați de porumbul grill, aveți grijă să-l cumpărați pe cel moale; și dacă vreți cu adevărat să vă bucurați de el, consumați-l cu bucăți proaspete de nucă de cocos, arahide proaspăt fierte sau pere coapte. Combinația e pur și simplu incredibil!

Pentru a obține porumb grill nu există niciun ingredient special sau o anumită procedură. După ce decojiți porumbul, îl întindeți pe un grătar încins. Poate să fie electronic sau cu tăciune. Pentru a doua variantă, există desigur, de obicei, un fir sau o plasă de fier peste tăciuni. Când porumbul este așezat peste grătar, îl veți găti cu atenție, având grijă să îl întoarceți după un anumit interval până când obțineți culoarea aceea minunată, brun-aurie,pe ambele părți.

Apoi mai e și porumbul fiert. Acum, acesta nu se găsește la colț de stradă. Femeile care vând porumb fiert îl vând din mers! Și sunt întotdeauna așa delicioase, ca porumbul! Din nou, puteți să-l consumați cu arahide, nucă de cocos sau pere.

Puteți încerca să fierbeți porumbul proaspăt acasă. E destul de simplu. Încă nedecojit, aruncați știuleții într-o oală uriașă cu apă și puneți-o la fiert. Gătiți-i timp de o oră și jumătate ca să fie moi și suculenți. Luați-i de pe foc, strecurați-i și lăsați-i să se răcească. Decojiți-i și sunteți gata să-i mâncați. Serviți ca gustare sau ca masă de sine stătătoare, nu există nimic care să vă dea sentimentul acela revigorant și sănătos al ’mâncării’ precum porumbul.

Datorită valorii sale nutriționale, măsurată în carbohidrați – sursă de energie – și vitamine, numeroase mâncăruri pentru copii și cerealele folosesc porumbul drept componentă principală.

Privind în urmă la anii studenției, prin cultivarea acestui tip fantastic de cereale a fost evidențiat aspectul practic al cursului de știință agriculturală. Pentru mine, a fost o încercare de a învăța despre sursa tutoror meselor plăcute, a căror obținere necesită un  pic de dragoste și energie. Kudos fermierilor de porumb! Fără ei, nu am sărbăori ’muzicuța’.

Autor - Tubonemi - Nigeria

Traducator - Mangalea Ioana

EN
One thing that you would find most commonly in this season is the maize. By this season, we mean the rainy season. It has been pouring almost every day now for weeks. The good thing is there are lots of corn varieties to feast your taste buds to.

Once cooked, some jokingly call it ’mouth organ’ because it looks like and fits into the mouth like the mouth organ. Rather than produce music, this ’mouth organ’ produces carbohydrate and vitamins!

Yes! It’s corn season. And I love my corn! Boil it, grill it, turn it into meal or cook it as porridge with beans, yummy!

Let’s start with the grilled or roasted variant. Dotting many parts of the city at neighbourhoods, you are bound to find the women who sell the grilled corn. And it doesn’t go alone. What is roasted corn without coconut? What is roasted corn without pear? What is roasted corn without boiled groundnuts? If you want to enjoy the grilled corn ensure you buy the soft one; and if you want to really enjoy it, eat it with fresh pieces of coconut, freshly boiled groundnuts or roasted pear. The combination is simply amazing!

To grill corn, there is no special ingredient or procedure required. Once you peel off the skin of the corn, you lay it over a ready grill. The grill could be electronic or fire-grill. For fire grills, of course, there is usually a wire or iron mesh over the coal fire. When the corn is place on the grill, you allow it cook gently, taking care to turn it over after an interval, until you get that lovely golden brown colour on both sides.

Then there’s the boiled corn. Now, you would not find this one at street corners. The women who sell boiled corn do so, on the move! And are they ever so tasty, the corn! Again, you can eat it with groundnuts, coconut or pear.

You can try boiling fresh corn at home. It is pretty simple. Still in its skin, throw the corn cobs into a huge pot of water and bring to the boil. Cook for an hour and a half to get it really soft and juicy. Bring it off the heat, drain and allow it to cool. Peel the skin and you are ready to eat.

Taken as snack or as a proper meal, there is nothing like corn to give you that refreshing healthy feeling of ’food’.

Because of its nutritional value in terms of energy-giving carbohydrate and vitamins, many children foods and cereals have corn meal as a major component.

Looking back at college, growing this fantastic crop was a major highlight of the practical aspect of the course in agricultural science. For me, it was an attempt at looking at the source of pleasurable meals which production takes some heart and energy. Kudos to maize farmers! Without them we would not be celebrating the ’mouth organ’.

Author - Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: porumb, sezon, preparare, grill, fiert


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.