Logo

Nava spatiala din Szeged

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 8813 times
Nava spatiala din Szeged Image

Nava spatiala din Szeged

Oraşul Szeged din sud - estul Ungariei, unde Mureşul se varsă în Tisa, este al treilea ca mărime şi populaţie din ţara vecină. Oamenii de aici, ca de fapt în toată ţara, au o priză aparte pentru umor. Aşa se face că aici, la un momnet dat al istoriei, a luat fiinţă Partidul Câinelui cu Două Cozi, cu o viziune care proiectează evoluţiile locului până în secolul 22. Parcă acest lucru n-ar fi fost destul, legenda povesteşte că formaţiunea sus numită a găsit o baracă lângă debarcader şi a pus bazele unui Centru Spaţial. Cei cu mintea mai aşezată tind să creadă că imobilul a avut cândva ca rol depozitarea combustibilului pentru vaporaşe şi alte obiecte...plutitoate pe Tisa, care deserveau trupele poliţiei fluviale.

Dar legenda nu se opreşte aici. PCDC-ul a susţinut că dispune şi de o navă intergalactică. Aşa s-a întâmplat că pe uşa şi peretele exterior al construcţiei din tablă ondulată a apărut şi mersul curselor spaţiale între acest glob de nori numit Pamânt şi Marte, Jupiter, chiar şi Pluto, odată pe săptămână, spre seară.

Dar ce să vezi? Uşa Bazei Spaţiale din Szeged era tot timpul încuiată cu un lacăt imens, ruginit. Nimeni nu ştia unde, la cine se afla cheia. Jurnaliştii de la publicţia locală au încercat să găsească măcar planurile construcţiei, dar s-au lovit de o ceaţă densă. Pesemne - ziceau dezarmaţi - aeronavele Partidului exotic erau foarte valoroase.

Dar, pentru că istoria îşi urmează cursul ei, nişte edili de la conducerea oraşului au decis că vor construi un zid de sprijin lângă râul Tisa, şi, cum Staţia Spaţială menţionată se afla în acel loc nefast, i-au pus gând rău. Aşa se face că într-o zi primăvăratică de prin martie, o echipă specializată în demolări şi-a făcut apariţia la locul cu pricina şi fix la opt şi treizeci de minute, cum era stabilit în aprobarea de desfiinţare, a purces la demolarea strategică a Centrului Spaţial. Spre surprinderea presei locale, centrale, şi internţionale, nu a încercat nimeni înpiedicarea acţiunii, nu s-au înregistrat evenimente perturbatorii prin culcarea unor protestatari în faţa buldozerelor.

În timpul lucrării s-au descoperit butoaie, unele chiar cu motorină, o trusă cu chei fixe, precum şi multe fiare neidentificabile din cauza ruginei. La un moment dat însă, un demolator ager a făcut o descoperire senzaţională şi cu atât mai esenţială pentru salvarea renumelui fostului edificiu. Omul care doreşte să-şi păstreze anonimatul a găsit un mic obiect conic, care arăta ca o aeronavă sau măcar o parte din ea. S-a dovedit deci că Racheta din Szeged nu este numai o legendă, ceea ce Partidul sus amintit a şi spus demult, şi în dese rânduri. Însă desfiinţarea centrului nu-i afectează. Pentru activitatea lor - zice legenda - ei au şi găsit deja o nouă locaţie unde îşi vor desfăşura în continuare afacerile bănoase în serviciul celor care doresc să călătorească dincolo de atmosfera oxigenată a Pământului şi chiar dincolo de...întunericul galactic.

Deci, legenda nu moare niciodată, numai din când în când îşi schimbă locaţia. Şi în oraşul maghiar Szeged, locuri potrivite, părăsite sunt destule. Ca şi oameni cu mintea odihnită, ca să dea curs cererii de...legendă.

Autor: Szász-Fülöp György - Romania / Legende urbane

Share it!
Tags: nava spatiala, Szeged, partid, legenda, baza spatiala


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.