Logo

Mesajul placilor ceramice (I)

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6272 times
Mesajul placilor ceramice (I) Image

Mesajul placilor ceramice (I)

Nu există aşezare locuită de om fără să-şi aibă legendele locale, care uneori răstoarnă sensul lucrurilor, aducând de multe ori culoare, alteori sentiment bizar sau chiar teamă în sânul urbei. Bineînţeles că acest lucru este valabil şi în cazul Ungariei. Fiind maghiar, consider că acest popor este mai deschis la întâmplări hazlii, la lucruri aparent inexplicabile şi, de aceea, această paletă a legendelor urbane este foarte bogată în ţara vecină.

În cele ce urmează aduc în atenţia cititorului o legendă care chiar şi pe mine mă fascinează. Şi este poate răsfirarea în pagini răzleţe a legendei scrise în pământ ars.

Am avut ocazia de multe ori să trec prin staţia de metrou Deak şi, uitându-mă prin ferestre, să remarc ceva interesant. Mai apoi, am fost nevoit să aştept aici de multe ori, staţia fiind una importantă a Budapestei. Aşteptarea mi-a deschis ochii şi amintirile.

Iată-mă în faţa pereţilor, pe care odinioară i-am admirat din trenul zburător. Stau acum şi mă uit, oarecum uluit, la imaginile superbe care arată nişte plăci uşor uzate, ciobite, dar care au mândria de a fi purtătoarele unor mesaje. Ei, acest lucru m-a interesat şi pe mine. Şi m-am apropiat uşor timorat de pereţii staţiei să desluşesc sensul cuvintelor. Plăcile ornamentale din ceramică arsă poartă un fel de mesaj, pe o parte în ungureşte, pe cealaltă într-o limbă străină.

Ca un fulger îmi despică mintea o întrebare: ce sunt aceste cuvinte, ce reprezintă şi cum au ajuns acolo. Ce să spun? Mi-am dat seama că este o întrebare grea. În perioada următoare am căutat să trec cât mai des prin menţionata staţie şi să studiez atent înscrisurile purtate de fiţuici de pământ ars.

                                            VA URMA...


Autor: Szász-Fülöp György - Romania / Legende urbaneShare it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.