Logo

Lumina sfanta de la Ierusalim

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6475 times
Lumina sfanta de la Ierusalim  Image

Lumina sfanta de la Ierusalim

Momentul apariţiei luminii sfânte în Sâmbăta Mare, în Biserica Învierii, reprezintă fără-ndoială unul dintre cele mai controversate evenimente din lumea creştină; este minunea anuală de care se bucură această comunitate religioasă de-a lungul secolelor şi, ca orice minune, îşi are atât propovăduitorii, cât şi contestatorii ei neobosiţi.

Biserica Învierii – cum o numesc generic creştin-ortodocşii, sau Biserica Sfântului Mormânt – cum este mai cunoscută catolicilor, a fost construită pe locul unde Hristos a fost răstignit şi îngropat. În Sâmbăta dinainte de Paştele creştinilor, acest mic edificiu e înconjurat de pelerinii prezenţi încă de vineri dimineaţă şi ferm hotărâţi să fie martorii evenimentului. Sâmbătă dimineaţa, după un anumit număr de rugăciuni şoptite, spuse, cântate, o delegaţie a autorităţilor israeliene îşi face drum prin mulţime pentru a verifica mormântul de orice sursă de foc de care ar putea să se folosească Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului – în prezent, Teofil al III-lea. După aceea, întocmai precum soldaţii romani de la început, care au acoperit mormântul cu o piatră pentru a-i împiedica pe apostoli să fure trupul lui Iisus şi de a pretinde apoi că Acesta a înviat, autorităţile israeliene vor închide mormântul cu ceară.

Patriarhul Ierusalimului intră în vechiul mormânt aproape de miezul nopţii. Îngenunchează, se roagă. În câteva minute cel mult, se întâmplă minunea: lumina se ridică încet, aproape picurând, curgând, de deasupra pietrei pe care a fost aşezat şi de pe care s-a ridicat trupul lui Iisus. Neaprinsă de nimic, decât de credinţa care înconjoară locul, lumina curată, albăstruie, nu se limitează numai la a se arăta Patriarhului. Se ridică şi înconjoară Biserica Învierii, aprinzând lămpile sau lumânările unor enoriaşi aleşi. Nefiind foc profan, ci sacru, divin, nu arde pielea, părul, hainele.

De-a lungul timpului s-au găsit, desigur, şi cei care au pus această minune sub semnul fraudei şi al propagandei Bisericii. Aceasta poate fi şi din cauză că minunea nu se întâmplă decât în acest sfânt loc, în acest sfânt moment şi în prezenţa unui patriarh ortodox.

În afara acestor condiţii, sunt menţionate şi tentative eşuate de a aprinde focul sfânt: armenienii au plătit într-un an autorităţile turceşti pentru a permite patriarhului lor să pătrundă în Sfântul Mormânt. Patriarhul Ortodox, împreună cu delegaţii săi, stătea deoparte, lângă coloana din stânga a Bisericii. Lumina Sfântă a apărut, ca întotdeauna, doar aproape de acesta, spintecând coloana de piatră.

În anul 1187, Sultanul a insistat să ia parte la ceremonie, deşi nu era creştin. Conform mărturiei unui cronic britanic, în momentul coborârii focului sacru, Sultanul, prosternat, a stins lampa. Ea s-a reaprins singură, doar pentru a fi stinsă şi a se reaprinde din nou, a fi stinsă a treia oară şi a se reaprinde singură – din nou.

Musulmanii, de exemplu, care nu cred în patimile, răstignirea şi învierea lui Iisus, au pus sub semnul îndoielii autenticitatea acestei minuni. Istoricul musulman Al Biruni consemna în lucrările sale cum un guvernator musulman a înlocuit materialul inflamabil al lămpilor din Biserica Învierii cu fire de cupru – pentru a nu mai arde şi a nu mai avea loc ceremonia. În momentul când lumina Sfântă a atins cuprul, lămpile s-au aprins.

Lumina Sfântă, după ce este adusă din Mormânt de către Patriarh, este transportată în diferite ţări creştin-ortodoxe: Armenia, Georgia, Grecia, Rusia, Belarus, Cipru, Bulgaria, România, Ucraina, Siria, Macedonia etc. Cu toate acestea, pelerinajul în aceste locuri sfinte este recompensat întotdeauna cu schimbări radicale în orizontul spiritual al creştinului; după cum a afirmat Patriarhul Ierusalimului, Diodor I, în perioada 1981 – 2000: nu se poate zugrăvi în cuvinte omeneşti.


Anzuxd


Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.