Logo

IRIO

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 8827 times
IRIO  Image

IRIO

RO
Irio este, probabil, una dintre cele mai populare mâncăruri din Kenya. Este specifică tribului Kikuyu, aflat în centrul Kenyei. Este alcătuită din mazăre verde şi cartofi piure. După ce aceste două componente majore sunt fierte împreună, se adaugă porumb galben. Pentru o textură bogată, puteţi adăuga o cutie de fasole Pinto, spanac fin tocat şi ceapă. Cu puţină sare, piper şi boia de ardei presărate, Irio este gata!

Irio este de obicei servit cu tocană de carne. Ingredientele pentru Irio pot fi combinate în diferite feluri, după cum doriţi. Unii ar putea prefera să nu paseze cartofii în întregime, dar să-i prepare foarte moale. Alţii pot decide să adauge la sevire un strop de iaurt pe partea de sus, pentru un efect în plus.

Mod de preparare: Curăţaţi cartofii şi feliaţi-i în felii groase. Puneţi-le într-o oală mare cu apă şi fierbeţi-le. Lăsaţi pe foc până când cartofii sunt fragezi, dar să nu devină terci. Se toarnă apă şi se face un piure de cartofi cu mâna. Se adaugă năsturel tocat mărunt, mazăre şi porumb şi se amestecă totul până la omogenizare. Asezonaţi piureul cu unt, sare şi piper după gust. Se ornează la alegere şi se serveşte fierbinte.

Citeşte continuarea pe eatermagazine.ro

EN
Irio is perhaps one of the most popular meals eaten in Kenya. It is native to the Kikuyu tribe in central Kenya. It is made up of green peas and mashed potatoes. These two major components are boiled together and then yellow corn is added. For a rich texture, you may add a can of pinto beans and finely chopped spinach and onion. With some salt, pepper and paprika added, your Irio is ready!

The dish is usually served with meat stew. The Irio ingredients may come in different forms as desired. Some may prefer not to mash their potatoes entirely but cook it very soft. Others may decide, on serving, to add a dash of yogurt on top for some zing.

For a more directional preparation: Peel the potatoes and slice them into thick wedges. Place them in a large pot of water and bring to a boil. Cook them until the potatoes are tender but not falling into a mush. Pour off the water and begin to mash the potatoes by hand. Add in chopped watercress, peas add corn and mix everything until well combined. Season the mash with butter, salt and pepper to taste. Garnish as desired and serve hot.

Read more on eatermagazine.com

Share it!
Tags: mancare, preparare, Irio, Kenya


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.