Logo

Dragostea modificată genetic!

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 13853 times
Dragostea modificată genetic!  Image

Dragostea modificată genetic!

Continuarea articolului

6000 de trepte

Deşi China este consacrată, alături de alte câteva culturi, ca o ţară a rigorilor, acest sentiment despre care am tot vorbit i-a determinat pe doi oameni să comită o nesăbuinţă şocantă, dar nu tragică. Acum mai bine de jumătate de secol, un tânăr de nouăsprezece ani se îndrăgosteşte iremediabil – ca întotdeauna când e vorba de dragoste – de o femeie cu zece ani mai în vârstă, văduvă şi mamă a unui copil. O relaţie între cei doi este, desigur, o absurditate, conform legilor sociale şi culturale nescrise, şi este interzisă şi criticată pe măsura aşteptărilor lui Shakespeare de familiile celor doi. Ei decid, în concluzie, să fugă împreună şi au reuşit acest lucru cu mai multă măiestrie decât majoritatea reprezentanţilor culturilor consacrate în acest domeniu – Franţa, Rusia...

Cei doi au locuit într-o peşteră pe un munte. Nu a fost niciodată vorba de electricitate sau apă curentă sau alte forme de confort, dar peştera a ajuns să arate, de departe, ca un cămin. La început, cei doi s-au hrănit, ca în glumele nu prea reuşite, cu urzici, alte ierburi comestibile şi scoarţă de copac.

În timp, lucrurile s-au îmbunătăţit şi pentru a marca acest progres, bărbatul a început să construiască trepte pentru ca soţia lui să poată coborî mult mai uşor la poalele muntelui. Pe parcursul a 50 de ani a cioplit singur în munte peste 6 000 de trepte, după mărturia unuia dintre cei şapte copii. În 2001, aceste trepte au ajutat un grup de exploratori pe munte să găsească aşezarea celor doi.

Bărbatul a murit la vârsta de 72 de ani. Guvernul chinez local a decis să prezerve această scară de 6 000 de trepte din dragoste şi a transformat locuinţa celor doi într-un muzeu. Povestea de iubire dintre Liu Gojiang şi Xu Chaoqin a rămas astfel un element de cultură, care demonstrează curajul şi tăria de caracter specifice acestui popor în asumarea unui mod de viaţă în concordanţă cu un sentiment curat.

Paul şi Wendy

Ce ar putea fi extraordinar şi edificator pentru ideea de dragoste la un cuplu căsătorit de peste 60 de ani? În percepţia multor oameni, dacă se mai poate vorbi de dragoste la o asemenea vârstă – adică dacă între timp nu a intervenit divorţul sau moartea – aceasta este modificată genetic: e o legătură nedefinită, un sentiment alcătuit mai mult din respect şi obişnuinţă. Povestea ne-senzaţională a doi oameni cât se poate de ne-senzaţionali infirmă această percepţie.

Wendy are 80 de ani şi suferă de osteoartrită. Doamna doctor care se ocupă de ea priveşte cu încântare momentele în care Paul îi împinge căruciorul cu rotile soţiei sale prin spital, modul în care cei doi zâmbesc unul altuia, tăcerile grele de căldură, dragoste şi înţelegere cu care cei doi se înconjoară confortabil. În ciuda absenţei totale a unor manifestări tinereşti, fizice, chiar dacă pornite dintr-o nevoie spirituală, iubirea dintre ei este cât se poate de vie şi evidentă. Fiindu-i dor doamnei doctor de cuplul liniştitor, îl sună pe Paul sub pretextul unui telefon de rutină pentru a verifica pacienţii. Cu câteva săptămâni în urmă, Wendy murise.

Din nou, cei mai mulţi dintre noi s-ar aştepta ca un bărbat de 84 de ani să reacţioneze conform vârstei sale, adică înţelept, resemnat, realist, lucid, conştient că acest moment va veni. Paul însă, al cărui suflet era cât se poate de tânăr datorită iubirii pentru soţia sa, cedează nervos, îi povesteşte doamnei doctor totul şi îşi permite chiar câteva lacrimi nevăzute.

Dragostea nu este deci tărâmul celor tineri şi frumoşi. Ea este, după cum spuneam, domeniul oricărui om, în orice moment. Indiferent dacă duce la construirea a 6 000 de trepte – sau a chiar a Taj-Mahalului, după cum ştim – sau pur şi simplu la împlinirea sufletească şi fericirea imposibil de cercetat cu mâinile şi cu ochii, dragostea, această minunată provocare pentru editorii Zappers sau oricare alţii din lume, este cel mai special sentiment.

Autor: Mangalea Ioana - România

Share it!
Tags: trepte, povesti de dragoste, Paul, Wendy, concurs


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.