Logo

Dezvolta spiritul aventurier al copilului tau

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 13531 times
Dezvolta spiritul aventurier al copilului tau Image

Dezvolta spiritul aventurier al copilului tau

Copii

Aproape oricine îşi poate aminti de excursiile preferate sau de clipele petrecute în aer liber din copilărie, dar ştim într-adevăr efectele pe care le-a avut asupra noastră? În zilele noastre, puţini oameni găsesc timp să comunice cu natura şi să-şi culeagă recompensele.

O excursie în natură este o modalitate prin care ne putem identifica cu trecutul strămoşilor noştri, dar şi o cale pregătitoare pentru ce urmează să se întâmple în vieţile noastre. Nivelul de stres se poate reduce în mod semnificativ în natură, iar toate grijile şi complicaţiile vieţii de zi cu zi dispar.

Beneficiile excursiilor şi taberelor în natură nu se diminuează odată cu vârsta. Ele pot avea efecte profunde asupra tuturor, fie că ne referim la copii, adolescenţi, adulţi sau bătrâni.

În cazul copiilor şi adolescenţilor, astfel de activităţi în aer liber îi responsabilizează şi-i pregăteşte să se maturizeze mai repede. Excursiile în grup pot fi un moment de unire minunat, permiţându-le să vorbească mai liber despre sentimentele şi preocupările pe care, în alte circumstanţe, nu le-ar fi adus în discuţie. De asemenea, taberele care au activităţi şi jocuri în aer liber sunt o bună oportunitate pentru a se informa despre natură şi despre modul în care se desfăşoară ciclicitatea mediului înconjurător.

Ei vor vedea că se poate trăi şi altfel. Fără tabletă sau televizor şi fără calculator. Fără străzi aglomerate şi poluate. În schimb, într-un loc, în inima munţilor, un loc în care zgomotul claxoanelor nu există, vor avea parte de foşnetul copacilor, de voia bună şi de spiritul drept.

Tot în cazul micuţilor, excursiile îi ajută pe aceştia să înveţe să fie conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, să deprindă tehnici de supravieţuire, să valorifice natura şi spaţiile verzi. Mai mult, taberele nu sunt numai un exerciţiu, ci şi o modalitate foarte bună prin care află mai multe despre pădure şi animalele sălbatice.

Potrivit psihologilor, taberele şi excursiile în aer liber ajută la disciplinarea şi responsabilizarea copiilor. Ei învaţă să respecte anumite reguli şi cum să se adapteze normelor impuse de profesorul, coordonatorul sau pedagogul său.

Aflat într-un grup numeros, copilul va stabili relaţii sociale noi, va interacţiona cu alţi copii de vârsta lui, se va implica în activităţi recreative comune, sub formă de jocuri sau sarcini de grup, se va deschide către alte persoane etc. O astfel de experienţă reprezintă cadrul perfect pentru a-şi face noi prieteni, cu care să relaţioneze chiar şi-o viaţă întreagă.Catalina B.

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.