Logo

ISIS, ieri zeiţă, azi ... grupare teroristă!

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 16191 times
ISIS, ieri zeiţă, azi ... grupare teroristă! Image

ISIS, ieri zeiţă, azi ... grupare teroristă!

Un grup separatist al-Qaida, aparent susținut de alte grupuri sunnite și luptători, a confiscat o mare parte din nordul Irakului după ce a ocupat în prealabil o mare parte din nord-estul Siriei, în scopul de a institui un stat islamic.

Grupul islamic din Irak și Levant (ISIS) se află în avantaj din două motive: nemulțumirea în rândul minorităților sunnite din Irak față de șiiți a condus la numeroase acuze la adresa Prim-ministrului Nouri al - Maliki, pe care îl acuză de discriminare; și dimensiunea tot mai sectară a războiului civil din Siria, unde cea mai mare parte a rebelilor sunniți luptă pentru a elimina un regim dominat de membrii unei secte șiite.

Statul Islamic din Irak și Levant este o traducere literală. Mai este, de asemenea, numit Statul Islamic din Irak și Siria. Numele se referă la obiectivul declarat al grupului de restabilire a unui stat medieval islamic sau califat în Irak și Siria, cunoscut sub numele de Levant - denumirea tradițională pentru o regiune întinsă din sudul Turciei în Egiptul din estul Mediteranei.

Profitând de defalcarea autorităţii statului, luptătorii militanţi trec cu ușurință granița. Teritoriul irakian recent confiscat de către militanți este populat preponderent de sunniți, mulți dintre ei, cel puțin pentru moment, percepându-l pe al-Maliki ca mai mult o amenințare decât un guvernant islamic. Semnele arată, de asemenea, că statul islamic este susținut în campania actuală de foști ofițeri militari și membrii ai regimului dictatorului alungat Saddam Hussein.

Va fi Irakul un stat divizat?

Evoluțiile recente, mult discutate în timpul războiului de acum un deceniu, au reînnoit posibilitatea ca Irakul să fie împărțit în trei regiuni distincte sau chiar națiuni – cea mai mare parte să fie şiită, formată din Bagdad și o mare parte din sudul şi estul care se învecinează cu Iran; o parte sunnită, formată din vestul Irakului și părți din nord; şi o zonă kurdă, în partea de nord și inclusiv orașele Irbil și Kirkuk, pe care Saddam Hussein a încercat să le populeze cu arabi.

Corupția și sectarismul sunt probleme pe scară largă în cadrul forțelor de securitate, rezolvate cu un minuscul profesionalism de către guvernul de la Bagdad. Soldații sunniţi au tendința de a servi în zonele sunnite ca Mosul și Anbar, unde mulți dintre ei sunt demoralizați de ideea de a lupta împotriva membrilor propriei lor secte musulmane.

Forţele speciale provin, de regulă, din rândul populaţiei locale, motiv pentru care sunt vulnerabile în faţa presiunilor locale, cum ar fi intimidarea. În cel puțin un caz, militanții islamici au decapitat un ofițer și apoi au distribuit un videoclip cu atacul.

Statul islamic comandă între 7.000 și 10.000 de luptători, potrivit oficialilor serviciilor secrete americane. Strategia militară a grupului este încă un mister, dar extremiștii au artizanat cu viclenie tactici și mesaje pentru a răspunde considerentelor locale. În Siria, ei sunt destul de deschişi în privinţa ideologiei și obiectivelor lor, impunerii stricte a legii islamice, care interzice muzica si executarea de oameni în piața principală a orașului Raqqa, pe care o controlează. În Irak, ei se concentrează pe ei înșiși, portretizându-se ca protectori ai comunității sunnite faţă de Guvernul al - Maliki și, cel puțin până acum, au trecut cu vederea câteva practici pe care le considerau interzise.

Luptătorii kurzi din enclava autonomă a grupului etnic din nord dau semne că au un rol mai important în lupta împotriva statului islamic. Rolul lor este unul dificil, deoarece atât sunniții, cât şi șiiții arabi sunt îngrijorați din cauza creanțelor kurzilor de pe teritoriul din afara enclavei lor.

Care este poziţia Iranului?

Președintele Iranului a criticat statul islamic ca fiind ’barbar’ și ministrul său de externe a oferit sprijinul țării sale Irakului, în ’lupta împotriva terorismului’. Iranul a oprit zborurile spre Bagdad și a întărit securitatea frontierelor. Ca o țară șiită, Iranul împărtășește o afinitate cu guvernele actuale din Irak și Siria.


Share it!
Tags: Irak, situatie, conflict, siiti, sunniti


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.