Logo

Urmariti The Imitation Game!

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 15849 times
Urmariti The Imitation Game! Image

Urmariti The Imitation Game!

RO

‘The Imitation Game’ (‘Jocul Imitației’) este un thriler istoric britanic-american regizat de Morten Tyldum. Scenariul a fost scris de Graham Moore și bazat pe biografia lui Alan Turing: Enigma de Andrew Hodges. Filmul a avut premiera la Festivalul de film e la Telluride, ediția a 41a în August. A fost de asemenea prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Toronto, ediția a 39a în septembrie. La Festivalul de Film de la Toronto, filmul a primit „Premiul Publicului pentru cel mai bun film”. Este cel mai important premiu al festivalului. În octombrie 2014, a avut premiera și în Europa ca filmul de eschidere la Festivalul de Film din Londra, ediția a 58a.  

În film joacă actori ca Benedict Cumberbatch ca Alan Turing, Keira Knightley, Rory Kinnear și Matthew Beard. Filmul descrie povestea unui mathematician, logistic, cripto-analist și om de știință britanic, Alan Turing, o figură foarte important ce a ajutat în spargerea codului enigmă a Germaniei naziste, ceea ce a ajutat Aliații să câștige cel de-al doilea război mondial, pentru ca mai târziu să fie judecat pentru homosexualitate.  

Acesta a fost lansat pe 14 noiembrie 2014 în Marea Britanie și pe 28 noiembrie în Statele Unite. Suma adunată în box office de la deschidere este a doua cea mai mare obținută de un film din Marea Britanie în 2014. A primit un rating foarte mare (peste 90%). A primit de asemenea ratingul „de văzut neapărat” de la public, potrivit exit poll-urilor. 


Autor: Donum
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.yifi-movies-official.com
EN

         ‘The Imitation Game’ is a British-American historical thriller film which was directed by Morten Tyldum. The screenplay was written by Graham Moore and it is based on the biography Alan Turing: The Enigma by Andrew Hodges. This film had its world premiere at the ‘41st Telluride Film Festival’ in August. And it also featured at the ‘39th Toronto International Film Festival’ in September. In Toronto International Film Festival this film was awarded as “the People’s Choice Award for Best film”. It is the highest award of the festival. In October 2014, it had its European premiere as the opening film of the ‘58th BFI London Film Festival’.


The film stars Benedict Cumberbatch as Alan Turing, Keira Knightley, Rory Kinnear and Matthew Beard. This film is about a British mathematician, logician, cryptanalyst and clever computer scientist Alan Turing, a major figure in cracking Nazi Germany’s Enigma code which helped the Allies win World War II, only to later be criminally prosecuted for his homosexuality.

This was released on 14th of November 2014 in UK and on 28th of November in US.  Its opening box office figure is the second highest opening weekend haul for a UK film in 214. It has received a very high rating (90%). It has also achieved ‘definite recommend’ from its core audience according to exit poll figures. 

Author: Donum

 

Share it!
Tags: immitation game, keira knightley, movie, uk


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.