Logo

USA/Curente culinare

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 8799 times
USA/Curente culinare Image

USA/Curente culinare

RO

Până în ziua de azi, nu am auzit de altă ţară în care o mare parte din populaţie este obsedată de un anumit aliment sau de un ingredient anume. Americanii sunt recunoscuţi pentru pasiunea pentru mâncare (un pic prea mare), dar nu foarte mulţi înţeleg cu adevărat tendinţa generală americană de a fi complet obsedat de un anumit fel de mâncare. De fapt, eu însum nu cred că înţeleg cu adevărat felul în care americanii se comportă când vine vorba de mâncare. De la cei orthorexici până la cei care urmează fiecare trend culinar în parte de la ştiri şi din forumurile online, americanii au tendinţa să urmărească evoluţia mâncării cum fac cu moda sau cărţile.

Aici aveţi câteva curente care au prins la public în ultimii doi ani în Statele Unite – de unde au avut şi cei mai mulţi fani.

·         Bacon (şuncă). Fără discuţie, ca american pot spune că şunca este 100% delicioasă şi gustoasă. Cu toate acestea, acest trend a început pe forumurile online ca o glumă şi s-a dezvoltat repede într-un fenomen bizar. Magazinele americane online vând orice, de la dropsuri cu aromă de şuncă şi parfumuri cu şuncă la cărţi despre şuncă şi chiar şi albume foto pline cu poze cu...şuncă.

·         Brioşe cu design. Acesta este mai mult sau mai puţin unul dintre acele trenduri care se concentrează pe arta decorării culinare, mai degrabă decât pe savoare. Brioşele „de design” au de toate, de la statui realiste din glazură până la frunzuliţe de aur adevărat. Preţurile pentru aceste prăjiturele pot fi oriunde între 4 şi 15 dolari bucata. Acest trend îşi are rădăcinile în cercurile culinare care aveau o obsesie cu decorarea torturilor şi care au postat rezultatele pe Pinterest.

·         Prăjituri acadea. Astea sunt de fapt nişte derivate ale capriciilor cu brioşe. Prăjiturile acadea, pentru cine nu ştie, sunt de fapt nişte prăjiturele în miniatură pe băţ – rezultând o acadea pufoasă.

·         Orice e prăjit. Trendul care s-a ocupat cu descoperirea celor mai extravagante mâncăruri şi deserturi  care înfundă cât se poate de bine arterele a început în parcurile de distracţii americane din Sud. Mâncărurile care intră în această categorie includ gustări atât de gustoase, şi totuşi groaznice pentru sănătatea dumneavoastră, precum unt prăjit, Coca-Cola prăjit, îngheţată prăjită şi jalapeno bine prăjit. Acesta nu este un trend pentru cei care vor să aibă o inimă sănătoasă...sau o talie micuţă.

·         Varză furajeră. Nu toate trendurile americane sunt nesănătoase, iar acel trend care iubeşte varza furajeră este un exemplu perfect. Varza furajeră, o legumă frunzoasă şi verde, a devenit un ingredient de top, major, pentru mulţimile preocupate de sănătate şi organice din Statele Unite după ce s-au făcut publice beneficiile consumării acestei legume. S-a servit sub formă de supă sau pe lângă fripturi, ca o gustare deshidratată sau în salate.

·         Sos Sriracha. Acesta este un sos roşu, picant, care a fost prima oară popular în Asia de Est. Cu toate acestea, condimentul a fost repede şterpelit de Japanophiles şi adus în Statele Unite, împreună cu studenţii chinuiţi care aveau nevoie de un pic de zing în ramenul lor. A devenit şi un moft de internet, lansându-se numeroase cărţi de bucătărie devotate utilizării lui.

·         Orice fără gluten. Dintr-o dată, din ce în ce mai mulţi americani insistă că sunt puternic alergici la gluten. Glutenul, care se găseşte în cereale şi în produse din cereale a devenit inamicul numărul 1 împotriva sănătăţii în multe cercuri. Condamnat pentru obezitate şi SII (Sindromul Intestinului Iritabil), produsele cu gluten sunt rapid înlocuite de cele fără gluten, inclusiv făina de nucă de cocos şi seminţe. (Personal, sunt de părere că şunca, prăjiturelele şi mâncărurile părjite cauzează obezitatea – nu glutenul!)

E greu de spus care vor fi următoarele mari trenduri care vor lovi Statele Unite sau dacă unele din acestea vor ajunge şi în alte ţări. Nu se poate decât să ne imaginăm haosul care urmează unor astfel de preferinţe în materie culinară.

 

Autor - Ossiana Tepfenhart - SUA

Traducator - Mangalea Ioana

Sursa foto - madefreshdailycakes.blogspot.com

EN

To this day, I don’t think I’ve heard of another country where a large portion of the population becomes obsessed with a certain food item, or a specific ingredient. Americans are known for loving their food (perhaps, a bit too much), but not many actually really fully grasp the all-American tendency to be totally obsessed with food. In fact, sometimes I don’t think that I myself fully grasp the way that Americans behave around food. Ranging from the orthorexic to those who follow every single food trend in the news and online forums, Americans have a tendency to follow food just as much as they do book trends or fashion fads.

Here are some of the trends that have picked up in the US in the past couple of years, and where they got the bulk of their following.

·         Bacon. Granted, as an American, I can say that bacon is 100% delicious and tasty. However, this trend began on internet forums as a joke, and quickly snowballed into its own bizarre phenomenon. American online stores are selling everything from bacon flavored mints to bacon perfume, to bacon-centered cookbooks, and even photobooks filled with pictures of bacon.

·         Designer Cupcakes. This is more or less one of those trends that focuses on the art of food decoration more than actual flavor. Designer cupcakes have everything from lifelike icing sculptures to actual gold leaf on them. Prices on said cupcakes can range from anywhere from $4 to upwards of $15 a pop. This trend began its roots in foodie circles that became obsessed with cake decorating and posting the results on Pinterest.

·         Cake Pops. This is actually a spin off of the designer cupcake fad. Cake pops, for those not in the know, are basically miniature cupcakes on a stick, thus a cupcake lollipop.

·         Fried Everything. The trend of trying to come up with the most over-the-top, artery-clogging desserts and meals was one that originated in American fairgrounds in the South. Foods that fit into this category include such tasty yet terrible-for-you snacks as deep fried butter, fried Coca Cola, fried ice cream, and deep fried jalapeno stuffers. This is not a trend for people who want to have a healthy heart…or a petite waistline.

·         Kale. Not all American food trends are unhealthy, and the trend of loving kale is a perfect example of it. Kale, a leafy green vegetable, became a major hit ingredient among the health-conscious and organic-friendly crowds in the United States after the benefits of eating the vegetable became publicized. It’s been served as parts of soup and stews, as a dehydrated snack, and also as part of salads.

·         Sriracha Sauce. This is a spicy red sauce that found its initial popularity in East Asia. However, the condiment quickly got snapped up by Japanophiles in the States, along with struggling college students who needed a little zing to their ramen. It has become an internet fad as well, launching multiple cookbooks devoted to cooking with it.

·         Gluten-Free Everything. All of a sudden, more and more Americans are insisting that they have a strong gluten allergy. Gluten, which is found in wheat and wheat by-products, has become a health food fan’s enemy #1 in many circles. Blamed for obesity and IBS, gluten products are quickly being replaced with wheat-free options including coconut flour and ground up seeds. (Personally, I think that the bacon, cupcakes, and fried food might be what’s causing the obesity – not the gluten!)

It’s hard to tell what’s going to be the next big trends to hit the States, and whether or not those same trends are going to be catching on in other countries. One can only imagine the kind of chaos that comes with this kind of trendiness in culinary kitchens.

 

Author - Ossiana Tepfenhart - The USA

Share it!
Tags: america, mancare, trenduri, prajituri


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.