Logo

USA/ Problemele Google cu... calculatoarele cuantice

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 60285 times
USA/ Problemele Google cu... calculatoarele cuantice Image

USA/ Problemele Google cu... calculatoarele cuantice

RO
Oamenii de ştiinţă de la Google şi Universitatea din California, Santa Barbara, tocmai au descoperit o soluţie a uneia dintre cele mai mari probleme care stăteau în calea dezvoltării calculatoarelor cuantice.

Noul studiu a fost publicat pe 4 martie în revista Nature şi descrie modalitatea de a face computerele cuantice mai stabil şi într-o stare mai bună de a găsi şi repara erorile. Unele calcule durează ani de zile pentru a fi finalizate, însă un computer cuantic ar putea face acelaşi calcul în câteva secunde.

Cheia computerelor cuantice se află în qubiţi. Calculatoarele pe care le folosim zilnic utilizează “biţi”, care stochează informaţii de 1 sau 0. Un qubit, pe de altă parte, profită de un fenomen foarte ciudat în fizică unde particulele minuscule pot exista în mai multe locuri simultan. Asta înseamnă cu qubiţii există din punct de vedere tehnic atât ca 1, cât şi ca 0, stocând exponenţial mai multe informaţii decât biţii obişnuiţi.

Spre exemplu: un calculator cu doi biţi poate codifica  informaţii în doar una dintre cele patru combinaţii posibile: 00, 01, 10, 11. Un qubit poate deţine toate cele patru combinaţii deodată.

Obiectivul oamenilor de ştiinţă este de a realiza o modalitate de a stabiliza qubiţii, astfel că, cercetătorii de la Google şi UCSB şi-au dat seama cum să stabilizeze o serie de nouă qubiţi şi vor continua experimentele.


Autor: Narcisa Morariu
Sursa foto: www.wired.com

EN

Share it!
Tags: calculatoarele cuantice, tehnologie, biti, qubiti


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.