Logo

USA/ Dawn intra pe orbita Ceres

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 9857 times
USA/ Dawn intra pe orbita Ceres Image

USA/ Dawn intra pe orbita Ceres

RO
După o călătorie de şapte ani şi jumătate prin Sistemul Solar, printre care şi o oprire lângă asteroidul Vesta, nava spaţială Dawn a ajuns zilele trecute lângă planeta pitică Ceres, permiţând gravitaţiei lui Ceres s-o atragă. Sonda spaţială s-a plasat cu succes pe orbita planetei Ceres, devenind astfel prima navetă care orbiteză o planetă pitică.

Astfel a început misiunea de inspectare a micii planete care se află în aşa-numita Centură de Asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi este cea mai mare printre aceştia. Dawn va cartografia suprafaţa planetei pentru a descoperi eventuale amănunte privind formarea Sistemului Solar.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă să afle mai multe în luna decembrie, când Dawn va coborî la câteva sute de kilometri de suprafaţa planetei.

Dawn a fost lansată de pe Pământ în septembrie 2007, iar scopul ei este de a invesiga în detaliu două dintre organismele cele mai masive din centura principală de asteroizi: protoplanetele-copii a căror creştere a fost întreruptă de formarea lui Jupiter şi perturbatoarea atracţie gravitaţională.

Descoperită în 1801, Ceres a fost desemnată iniţial ca fiind planetă, mai târziu ca un asteroid, iar apoi, în 2006, a fost clasificată ca o planetă pitică, împreună cu Pluto, Haumea, Makemake şi Eris. Ceres este cel mai mare obiect între Soare şi Pluto care nu a fost vizitat de o navă spaţială.


Autor: Narcisa Morariu
Sursa foto: scinews.ro


EN

Share it!
Tags: sonda spatiala, Dawn, planeta pitica, Ceres


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.