Logo

USA/ Yahoo - Jackpot cu Alibaba

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 6658 times
USA/  Yahoo - Jackpot cu Alibaba Image

USA/ Yahoo - Jackpot cu Alibaba

RO
Yahoo a făcut o mișcare inteligentă: o investiție timpurie în Alibaba Group, care s-a transformat într-un avantaj de miliarde de dolari.

Yahoo va transforma  8,3 miliarde  de dolari în 9,5 miliarde de dolari pornind de la oferta publică inițială, în funcție de bancheri, care își exercită dreptul în luna următoare pentru a cumpăra acțiuni suplimentare în afacere.

 Rasplata este completată de un  jackpot de 7600000000 dolari pe  care Yahoo i-a colectat în urmă cu doi ani.

Gigantul chinez de comerț online Alibaba Group Holding Inc. a stabilit, pe 18 septembrie, prețul final al ofertei sale publice inițiale (IPO) la 68 de dolari pe acțiune, adică la limita superioară a intervalului din prospect (60-68 dolari/titlu).

Aceasta este cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria SUA: 21,8 miliarde dolari. Oferta evaluează Alibaba la 167,6 miliarde de dolari, depăşind marile corporații americane, precum Walt Disney sau Boeing. Acţiunile Alibaba, companie care a avut tranzacţii de 248 de miliarde de dolari în 2013, au fost lansate vineri la tranzacţionare pe Bursa din New York, sub simbolul BABA.

Alibaba realizează 80% din totalul vânzărilor online din China şi efectuează mai multe tranzacţii decât realizează împreună companiile de comerţ online  Amazon.com şi eBay. De asemenea, potrivit Bloomberg, valoarea companiei este estimată la 231,7 miliarde de dolari, devenind astfel mai mare decât valoarea adunată a  Amazon.com şi eBay, după ce preţul pe bursă a urcat de la 68 la 94 de dolari, vineri.

Yahoo! Inc., acţionar al  Alibaba, renunţă la acţiuni în valoare de aproximativ opt miliarde dolari în această ofertă, participarea grupului urmând să se reducă la 16%, de la 24%. 

Compania chineză a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de un fost profesor, Jack Ma, care vrea să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru extinderea activităţii firmei în SUA şi pe alte pieţe. Astfel, fondatorul  Alibaba  a devenit cel mai bogat din China, cu o valoare netă estimată la 21,9 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor. După IPO, acesta va deţine aproape 7,8% din  Alibaba, potrivit datelor companiei, mai transmite Bloomberg.

Yahoo a început participarea la  Alibaba pentru un miliard dolari în 2005, într-o afacere de inginerie alături de co-fondatorul companiei, Jerry Yang și fostul CEO, Terry Semel.

Yahoo a trecut prin șapte directori executivi diferiți începând cu anul 2006, inclusiv actualul lider Marissa Mayer,  încearcă să își dea seama cum să sporească cresterea.

Roxana Samfira

Sursă foto: diario.latercera.com

EN

Share it!
Tags: yahoo, alibaba, bursa


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.