Logo

Tunisia / Atac terorist la muzeu, 19 ucisi

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 8989 times
Tunisia / Atac terorist la muzeu, 19 ucisi Image

Tunisia / Atac terorist la muzeu, 19 ucisi

RO

Turiștii care se bucurau de vacanță în Tunisia au fost puși față în față cu un scenariu greu de imaginat: doi oameni înarmați până în dinți s-au dat jos dintr-o mașină și au început să tragă în „tot ceea ce mișca”, conform unui martor de la fața locului.

Cei doi au început să tragă asupra turiștilor când aceștia se dădeau jos din microbuzele și autobuzele care ajunseseră în fața muzeului. Au tras fără discriminare și fără milă asupra bătrânilor, tinerilor și copiilor care veniseră doar să viziteze și să guste o bucățică din cultura tunisiană.

Cei doi militanți erau îmbrăcați în haine militare, cu uniformă și au început să tragă asupra celor care se dădeau jos din microbuze în primă fază, după care s-au îndreptat către muzeu, unde au luat ostatici și din nou au început să tragă fără discriminare. Poliția a aflat imediat de atacuri și a reușit într-un final să ajungă la fața locului și să îi împuște pe atacatori, dar nu înainte ca aceștia să rănească 44 de oameni și să ucidă încă 17, toți de naționalități diferite.

Astfel, printre victime se numără turiști din toate țările lumii. Cinci turiști veniți din Japonia, patru din Italia, doi din Spania și câte unul din Franța, Polonia și Australia. Identitatea și naționalitatea unui turist ucis nu a fost făcută încă publică.

Acest atac este cel mai sângeros din ultimii 13 ani care a avut loc în Tunisia. De regulă această țară este una pașnică, în principal datorită faptului că una dintre cele mai profitabile afaceri aici, atât pentru oamenii obișnuiți, cât și pentru stat este turismul. Dar, la fel ca oricare altă țară africană, s-a confruntat cu diferite grupuri teroriste militare care doresc, ce altceva, ucidere în masă și alte idei islamice.

Președintele nou ales al Tunisiei a ieșit la o conferință de presă și a declarat că „eu vreau ca oamenii din Tunisia să înțeleagă până la urmă că suntem într-un război cu terorismul, iar aceste grupuri minoritare barbare nu ne vor înspăimânta” a spus Beji Caid Essebsi. „Lupta împotriva lor va continua până când aceștia vor fi exterminați complet.”

Între timp, comunitatea internațională a fost șocată de cele întâmplate, mai ales că printre ostaticii luați de cei doi atacatori, identificați ca fiind Yassine Laabidi și Hatem Khachnaoui, s-au numărat și câțiva copii italieni. Parlamentul tunisian a organizat o ședință extraordinară, unde majoritatea parlamentarilor au cerut ca mai multe fonduri să fie dedicate combaterii acestor tipuri de atacuri, idee sprijinită și de comunitatea internațională.

Dacă lumea întreagă îi plângea pe cei morți, pe Twitter, pentru că unde altundeva, Statul Islamic lăuda acțiunile celor doi „martiri”, cerându-le în mod explicit și altor „frați musulmani” din Tunisia să urmeze exemplul acestora și să ucidă și mai mulți străini care au îndrăznit să intre în muzeu. Acest lucru pare însă greu de imaginat că se va întâmpla deoarece deși Tunisia a înlăturat în 2011 dictatorul care controlase țara zeci de ani la rând, a rămas destul de pașnică și din nou, turismul este una dintre cele mai profitabile ramuri în această țară, deci nu credem că un musulman obișnuit și-ar periclita afacerea astfel.

Să sperăm totuși că cei care au coordonat atacul vor fi aduși în fața justiției și că Tunisia se va alătura comunității internaționale în lupta împotriva terorismului de orice fel.  

Autor: Raluca
Sursa photo: www.latimes.com

EN

Share it!
Tags: tunisia, atac, islam, jihad, arab,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.