Logo

Synecdoche, New York

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 8072 times
Synecdoche, New York Image

Synecdoche, New York

RO

“Synecdoche, New York” este o dramă postmodernă scrisă și regizată de Charlie Kaufman, în care joacă Philip Seymour Hoffman. Este filmul cu care Kaufmann a debutat ca regizor.  

Filmul urmărește povestea unui director de teatru bolnav (Hoffman) care lucrează la o piesă de teatru ce devine din ce în ce mai complex, iar faptul că se dedică atât de mult ei, o va face din ce în ce mai reală, până când linia dintre ficțiune și realitate aproape că nu mai există. Titlul filmului este un joc de cuvinte între orașul Schenectady, New York, unde este filmat filmul și conceptual de „synecdoche”, care în limba engleză semnifică o parte care reprezintă un întreg sau invers.  

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film anual de la Cannes, ediția 61, pe 23 mai 2008. De la lansare, filmul „Synecdoche, New York” a împărțit criticii în două tabere, unii descriindu-l ca pretențios sau „ce se iubește pe sine prea mult”, în timp ce alții, printre care și Roger Ebert, l-au declarat o capodoperă și unul dintre cele mai bune filme ale anilor 2000.  

A fost nominalizat de asemenea pentru un Palme dOr la Festivalul de Film de la Cannes din 2008. Filmul apare pe multe liste realizate de critici pentru cele mai bune filme ale anului 2008. Atât Kimberly Jones cât și Marjorie Baumgarten de la Austin Chronicle l-au numit cel mai bun film al anului 2008, la fel ca Ray Bennett de la The Hollywood Reporter.  

Autor: Donum
Traducător: Raluca Ivanovici
Sursa photo: www.flavorwire.com

EN

“Synecdoche, New York” is an American postmodern drama film which was written and directed by Charlie Kaufman, and starring Philip Seymour Hoffman. It is Kaufmans directorial debut.

The plot follows an ailing theatre director (Hoffman) as he works on an increasingly elaborate stage production whose extreme commitment to realism begins to blur the boundaries between fiction and reality. The films title is a play on Schenectady, New York, where much of the film is set, and the concept of synecdoche, wherein a part of something represents the whole, or vice versa.

The film premiered in competition at the 61st Annual Cannes Film Festival on May 23, 2008. Since its release, the story and themes of Synecdoche, New York have led to polarized responses from critics; some describe it as pretentious or "self-indulgent," while many others, including Roger Ebert, have declared it a masterpiece and ranked it among the best films of the 2000s.

It was also nominated for the Palme dOr at the 2008 Cannes Film Festival. The film appeared on many critics top-ten lists of the best films of 2008. Both Kimberly Jones and Marjorie Baumgarten of the Austin Chronicle named it the best film of the year, as did Ray Bennett of The Hollywood Reporter.

Author: Donum

Share it!
Tags: synecdoche, new york, usa, kaufmann, seymour, hoffman, film, drama,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.