Logo

Supa cu legume din Nigeria!

Author: admin
Posted: 2 years ago
Read: 23829 times
Supa cu legume din Nigeria! Image

Supa cu legume din Nigeria!

RO

Supa de legume nigeriană, sau supa Edikang-Ikong, este o supă nigeriană tradițională care se face din tot felul de cărnuri, fructe de mare și legume și se mănâncă alături de unul dintre cele mai populare preparate nigeriene când vine vorba de supe și fripturi: ugu. Ugu este numele nigerian pentru frunzele de dovleac cutate ce cresc în Nigeria și alte țări africane. Frunza ugu este numită de asemenea ikong ubong și se vinde uscată în multe magazine africane. Supa edikang ikong nigeriană sau pe scurt, supa de legume, vine de la tribul Efiks, cei din Akwa Ibom și din statele din jurul râului Cross din Nigeria. Este cunoscut faptul că supa  Edikang Ikong este foarte sănătoasă și chiar așa e. Dacă folosiți multe frunze de dovleac și frunzulițe de apă, această supă va fi sănătoasă și hrănitoare pentru întreaga familie.   

Oamenii au zis că în Nigeria, cei care gătesc supa o fac pentru că au fost bolnavi și este foarte sănătoasă, ajutând la regenerarea organismului. Dar nu trebuie să fiți bolnavi pentru a vă bucura de supa aceasta delicioasă.

Ingredientele supei Edikang Ikong sunt:  

1kg de frunze de dovleac

500g de frunzulițe de apă (Talinum Triangulare)

600g de carne de vită, kanda (piele de vacă), shaki (măruntaie) și pește uscat  

Piper, sare și raci, după gust

200ml de ulei de palmier  

Brebenoc - 1 cană

2 cepe medii

2-3 cubulețe de condimente

Alte legume pe care le puteți folosi dacă nu puteți cumpăra clasicele frunze de dovleac sau de apă sunt:

1kg de spanac normal înghețat

200g de spanac înghețat măcinat și

250g de fetică (canonigos în spaniolă)   

Dezghețați spanacul înghețat, tăiați-l apoi în bucăți mici și amestecați-l cu spanacul măcinat. Stoarceți apa din acestea și când rețeta zice să adăugați frunzele de dovleac, folosiți-le pe acestea.

Spălați și alegeți frunzele cele mai frumoase de fetică și tăiați-le în bucățele mici. Adăugați-le când rețeta vă spune să adăugați frunzulițele de apă.  

Înainte de a găti supa edika-ikong:

Spălați și tăiați frunzele de apă și de dovleac în bucățele mici. Puneți-le în site diferite pentru ca apa să se scurgă din ele. Apoi tăați Kanda în bucățele mici.

Gătiți carnea de vită, kanda și peștele uscat cu cele 2 cepe medii și 3 cuburi de Maggi sau Knor cu cât mai puțină apă posibilă.

Instrucțiuni:

Când carnea e gata, adăugați mult ulei de palmier, racii și piperul și lăsați totul să fiarbă timp de 10 minute. Uleiul de palmier va juca rolul apei în supa edika-ikong. Ar trebui să puneți cât mai mult pentru ca acesta să fie singurul lichid din supă.

Adăugați brebenocul și frunzele de apă și lăsați totul să fiarbă timp de 5 minute. S-ar putea să trebuiască să gătiți cât mai puțin acum pentru ca frunzele de apă să nu fie prea gătite.

Acum adăugați frunzele de dovleac și sare după gust. Amestecați totul foarte bine și opriți focul. Acoperiți oala și lăsați-o 5 minute să stea.  

Supa edikang ikong este gata să fie servată cu garri (Eba), griș, amala sau yam pisat.  

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.youtube.com

EN

Nigerian vegetable soup, or Edikang-Ikong soup, is a traditional Nigerian soup made with assorted meats, seafood and vegetables and served with one of Nigerias standard side dishes for soups and stews: ugu. Ugu is the name for the fluted pumpkin leaf, which is grown in Nigeria and other tropical African countries. The ugu leaf is also called ikong ubong and is sold in dried form in African food stores.  The Nigerian Edikang Ikong soup or simply Vegetable Soup is native to the Efiks, people from Akwa Ibom and Cross River states of Nigeria. It is a general notion that the Edikang Ikong soup is very nutritious and this is very much so. Prepared with a generous quantity of pumpkin leaves and water leaves, this Nigerian soup recipe is nourishing in every sense of the word.

Writers have said that it is common for Nigerians to request this soup recipe after a bout of illness as the dish is  trusted to replenish whatever had been lost during the sickness. But you don not need to be in a state of convalescence to enjoy this wholesome Nigerian food recipe.

Ingredients for Edikang Ikong Soup include:

1kg Pumpkin leaves

500g Water leaves (Talinum Triangulare)

600g Beef, Kanda (cow  skin), shaki (entrails) and Dry fish

Pepper, Salt and ground Crayfish: to taste

200ml Palm oil

Periwinkle - 1 cup

2 medium bulbs onions

2-3 Stock cubes

Alternative vegetables for those who cannot buy the classic water leaves and pumpkin leaves would be:

1kg Normal Frozen Spinach

200g Ground Frozen Spinach, and

250g Lambs Lettuce (Canonigos in Spanish)

Defrost the frozen spinach, cut the normal frozen one into tiny pieces and mix with the ground frozen spinach. Wring out the water from these and add them when the written recipe requires you to add the pumpkin leaves.

Wash pick and cut the Lambs Lettuce into tiny pieces. Add them when the written recipe requires you to add water leaves.

Before you cook the Edika-Ikong Soup:

Wash and cut the pumpkin and water leaves into tiny pieces. Put them in separate sieves to drain out all the water as much as possible. Then, cut the Kanda into small pieces.

Cook the beef, kanda and the dry fish with the 2 bulbs of diced onions and the 3 Maggi / Knorr (stock) cubes with as little quantity of water as possible.

Cooking Directions

When the meat is done, add a generous amount of palm oil, the crayfish and pepper and leave to boil for about 10 minutes. The palm oil serves as water in the Edika-Ikong soup. You should try as much as possible to make it the only liquid in the soup.

Add the periwinkle and water leaves and leave to cook for another 5 minutes. You may have to cook for less time at this stage so that the water leaves are not over-cooked.

Now add the pumpkin leaves and salt to taste. Stir the contents of the pot very well and turn off the heat. Cover the pot and leave to stand for about 5 minutes.

The Edikang Ikong soup is ready to be served with Garri (Eba), Semolina, Amala or Pounded Yam. 

Author: Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: nigeria, supa, culinar, reteta, legume,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.