Logo

Supa Gbegiri, o delicasa direct din Nigeria!

Author: admin
Posted: 5 months ago
Read: 2598 times
Supa Gbegiri, o delicasa direct din Nigeria! Image

Supa Gbegiri, o delicasa direct din Nigeria!

RO

Supa Gbegiri este o supă Yoruba (din vestul Nigeriei) care se pregătește cu fasole. Singură, arată ca mâncarea pentru copii, dar se schimbă total când adaugi supă Ewedu și carne dintr-o friptură de vită sau de pui.

Supa Gbegiri pare ciudată prima dată când o guști, mai ales dacă nu ai mai mâncat până acum supă cu fasole. Combinația dintre supa Gbegiri, supa Ewedu și friptura cu siguranță că vă va da papilele gustative peste cap!

Ingrediente pentru supa Gbegiri

150g fasole negre sau maro
1 mic macrou afumat
1 linguriță de crab de râu măcinat
1 cub mare de zarzavat
1 lingură de ulei de palmier
Sare și piper după gust

Înainte de a găti supa Gbegiri

Asigurați-vă că aveți friptură de vită și pui pentru că supa Gbegiri se prepară din această friptură.

Îndepărtați coaja fasolelor și înmuiați-le în apă timp de trei ore. Înmuierea face fasolele moi și se gătesc într-un timp mai scurt. Astfel, nu va mai fi nevoie de potasă pentru a găti fasolele. Dacă folosiți fasole uscată și deja decojite, va trebui să le lăsați la înmuiat peste noapte.

Pregătiți și celelalte ingrediente: spargeți/măcinați piperul și racul de râu.

Instrucțiuni de gătit

Puneți fasolele decojite și înmuiate într-o oală. Puneți destulă apă cât să acopere fasolele și dați drumul la foc mediu.

Cât timp fasolele fierb, preparați supa Ewedu care va fi servită alături de supa Gbegiri.

Gătiți fasolele până când sunt moi și se înmoaie când le luați între degete. Ar trebui să dureze cam o oră. Va trebui să puneți încontinuu apă pentru a vă asigura că apa acoperă mereu fasolele. Acest lucru asigură faptul că aveți destulă apă în supă când fasolele vor fi gata.

Faceți piure fasolele deja moi cu un instrument de zdrobit cartofii. Puteți folosi de asemenea un robot de bucătărie pentru ca totul să iasă ca o pasta. Mie nu îmi place să torn fasolele fierbinți în blender, iar mai apoi să le pun înapoi în farfurie după ce le-am făcut pasta. Și nici nu e bine să așteptați ca fasolele să se răcească, pentru a le pune în blender și mai apoi să continuați cu gătitul!

După ce fasolele au devenit o pastă de care sunteți mulțumit, adăugați peștele afumat, sarea, piperul, crabul de râu, zarzavatul și uleiul de palmier.

Acoperiți oala și gătiți totul la foc mediu timp de aproximativ 5 minute sau până ce uleiul se amestecă cu restul ingredientelor. Uleiul va deveni galben din roșu.

Amestecați din când în când să nu se ardă totul.

Și gata! Supa Gbegiri este gata.

Serviți-o cu supă Ewedu, scoateți carnea din friptura de vită sau de pui și mâncați-o cu Amala sau cu orice alt preparat Nigerian fufu. Nu-i așa că arată delicious? O săptămână frumoasă vă dorim!

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca Ivanovici 
Sursa photo: www.connectnigeria.com

EN

Gbegiri soup is a Yoruba (Western Nigerian) soup prepared with beans. On its own, it looks like baby food but it comes alive when you add Ewedu Soup and meat from your Beef and Chicken Stew.

Gbegiri Soup (the yellow one in the image) takes a bit of getting used to for those who are not used to eating soup cooked with beans. The combination of the Gbegiri Soup, EweduSoup and the stew will surely tease and challenge your taste buds!

Ingredients for Gbegiri Soup

150g Black Eyed or Brown Beans
1 small smoked Mackerel/Titus
1 tablespoon ground crayfish
1 big stock cube
1 cooking spoon palm oil
Pepper and salt (to taste)

Before you cook Gbegiri Soup

Ensure you have some Beef & Chicken Stew because the beef for the Gbegiri Soup comes from this stew.

Remove the beans coat and soak the beans for about 3 hours. This soaking makes the beans soft so that it cooks in less time. This way there will be no need to use potash to cook the beans. If you are using peeled and dried beans, you will need to soak it overnight.

Prepare other ingredients: pound/blitz the pepper and grind the crayfish.

Cooking Directions

Put the peeled and soaked beans into a sizeable pot. Pour water to cover the beans and start cooking at medium heat.

While the beansis cooking, prepare the Ewedu Soup which is used to eat the Gbegiri Soup.

Cook the beans till they become so soft that it practically melts when you mash it with your fingers. This takes about 1 hour. You will need to top up the water from time to time but make sure the water is always at the same level as the beans. This ensures that you have just the right amount of water in the soup when the beansis done.

Mash the very soft beans with a potato masher. You can also blend it with your kitchen blender for a very smooth consistency. I do not like pouring the hot beans into my blender then pouring it back into the pot after blending. And it is not practical to wait for the beans to cool down, blend it and then continue cooking!

When you are happy with the smoothness of the beans, add the smoked fish, salt, pepper, crayfish, stock cube and palm oil.

Cover the pot and cook at medium heat for about 5 minutes or till the oil blends with the rest of the ingredients. This is when the oil changes from red to yellow.

Stir from time to time so it does not burn.

Thats it! The Gbegiri Soup is done.

Dish the soup with Ewedu Soup, get the meat from your Beef and Chicken Stew and eat with Amala or any other Nigerian fufu meal. Does it not just look yummy! Have a great weekend!

Author: Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: supa, culinar, nigeria, gbegiri, yorunda, friptura, carne, reteta, africa,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.