Logo

Solutia revolutionara a Cubei la boli!

Author: admin
Posted: 2 years ago
Read: 5650 times
Solutia revolutionara a Cubei la boli! Image

Solutia revolutionara a Cubei la boli!

RO

CUBA:

Bine v-am găsit dragi cititori, cum va simțiți? Știm cu toții ca bolile sunt un lucru oribil, din acest motiv trebuie să știm că prevenirea lor este mult mai importantă decât vindecarea lor. Dar stați un pic să ne uităm la o excepție foarte rară. Această excepție se află pe străzile din Havana, clădirea care arată bizar de pe această stradă pare a fi cam nepotrivită pentru restul locului.

Această clădire este de fapt Centro de Immunologia Molecular, sau Centrul pentru Imunitate Moleculară (CIM), care este cunoscut ca și o clădire importantă pentru studiile biotehnologiei.

Niște uși de sticlă ne duc către sala de așteptare modernă care are un singur birou intr-un colt, niște canapele, și un perete plin cu diplome și premii pe care le-au primit oamenii de știință din acest local. O zicală al lui Fidel Castro se află pe acest perete. Această facilitate desigur că îl va glorifica deoarece el a fost cel care a creat-o – deoarece Cuba chiar că avea nevoie de ea.

Datorită tehnologiei medicale și farmaceutice și a tratamentelor care provin din Statele Unite ale Americii, tara lui Castro nu prea a avut acces la provizii de la guvernul American încă din anii 1960. Cuba a fost nevoită să își studieze propriile leacuri, propriile tehnologii pentru a ajunge unde se află astăzi, la CIM.

În clădirea de lângă sala de așteptare, Camilo Rodriguez vă deschide ușa către laborator. Femeile și bărbații sunt ocupați acolo, ei lucrează zi și noapte pentru a găsi noi modalități de a se lupta cu problemele biologice de care dau în fiecare zi. Încă de când acest local a început să lucreze în anul 1980, au făcut niște descoperiri istorice. Rodriguez a declarat că Cuba a produs mai mult de 70% din medicamentele de care a avut nevoie această tară și si-a produs propriile vaccine pentru mai mult de 21 de boli diferite. 

Conform Organizației Mondiale de Sănătate, Statele Unite ale Americii a consumat de cinci ori mai mulți bani pentru garanția la sănătate fată de cei din Cuba, însă Cuba tot au reușit să aibă un număr mai mic de mortalitate decât cei din Statele Unite ale Americii. Oamenii din Cuba trăiesc pană la 80 de ani de obicei, pe când cei din America trăiesc pană la 79.

Insula, fiind cea mai mare din Caraibe, are un sistem foarte bun de sănătate. Acesta este singurul sistem permis în această tară. Ei nu se complică cu leacuri, ci cu prevenirea bolilor; pană la urmă, este cu mult mai ieftin să previi boala decât să o vindeci. Vaccinele sunt gratis aici.

Dar există un singur vaccin, conceput de către CIM, acest vaccin a atras atenția mai multor țări din jurul lumii, inclusiv în America. Un vaccin pentru cancerul la plămâni.

Vaccinul Sida a primit aprobarea din partea guvernului Africii la conferință

„Cancerul la plămâni este a treia cel mai răspândit tip de cancer din Cuba” a declarat Rodriguez, stand în laboratorul său. „Avem mai mult de 4500 de pacienți care suferă de cancer la plămâni în fiecare an. Și în fiecare an 4500 de oameni mor de cancer la plămâni.”

Cancerul, orice formă ar avea, este a doua cea mai răspândită cauză a morții aici în Cuba. La bărbați cancerul la plămâni și la prostată sunt cele mai răspândite. Cancerul la plămâni a devenit cel mai mare ucigaș din întreaga tară din cauza Tobacco-ului. Mai ales din cauza țigărilor.

Cancerul la plămâni este cu adevărat o boală mortală, toată lumea ar trebui să aibă grijă, mai ales cei care fumează, deoarece din cauza lor majoritatea mor de cancer la plămâni.

Autor: Ricardo - Jamaica
Traducator: Radu Ivanovici
Sursa photo: www.lainfo.es

EN

CUBA:

Mi Amigos, how are you? You know disease is a horrible thing, which is why prevention is better than cure. But let’s take a look at this rare exception, On what appears to be a residential street on the outskirts of Havana, the tan building with a guard gate seems out of place.

The building is the Centro de Immunologia Molecular, the Center for Molecular Immunology (CIM), known locally as a thriving hub of biotechnology.

Sliding glass doors lead to a modern-looking lobby with a single receptionist desk, some furniture, and a timeline boasting the centers achievements. A quote from Fidel Castro is emblazoned on the wall. This facility was his idea, after all -- and Cuba would need it.

With much of the medical and pharmaceutical technology and treatments coming from the United States, Castros country wouldn have access to it due to an American embargo in place since the early 1960s. Cuba would have to make its own technologies and much of this has happened here, at the CIM.

In the building next to the lobby, researcher Camilo Rodriguez opens the door to a laboratory. Men and women are busy working inside, pipetting liquids into trays and putting tubes in whirling centrifuge machines. Since this place began operating in 1980, it has delivered some serious science. Rodriguez says Cuba has produced more than 70% of the medication needed in the country and produced their own vaccines for 21 different diseases.

According to the World Health Organization, the United States spends more than five times the amount per person on healthcare compared to Cuba, yet Cuba actually has a slightly better lifespan, on average, than the United States. People in Cuba live to an average of 80 years versus 79 years in the United States.

The island, the largest in the Caribbean, has a state-run health system. This is the only type allowed here. Much of the focus is on prevention; after all, it is typically much cheaper to prevent a disease than treat it. The care, including vaccines, is free.

But there is one vaccine, conceptualized and created here at CIM, which has caught the attention of several countries around the world, including the United States. A vaccine for lung cancer.


HIV vaccine trial gets go ahead in Africa at AIDS conference

"Lung cancer is the third cause of disease by cancer here in Cuba," Rodriguez says, sitting the in lab. "We have 4500 lung cancer patients each year. And in that same period of time, the same amount of patients die from this cause."

Cancer, of any form, is the second leading cause of death in Cuba. Among men, the most common types of cancer seen are lung and prostate cancer. Lung cancer has become particularly prevalent in large part thanks to one of the countrys staples -- tobacco. Or more specifically, cigars.

Lung Cancer is truly a deadly disease, one should take great care, specially with cigars and second hand smoking, everyone is at risk.

Author: Ricardo - Jamaica

Share it!
Tags: cuba, jamaica, probleme, boli, cancer


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.