Logo

Siria/ ISIS la granita cu Turcia!

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 7918 times
Siria/ ISIS la granita cu Turcia! Image

Siria/ ISIS la granita cu Turcia!

RO
Trei cartiere din estul orașului Kobane au fost ocupate de gruparea islamistă în doar câteva ore! ISIS încearcă de trei săptămâni să cucerească orașul sirian kurd, plasat strategic la granița cu Turcia.

Civilii din cartierele de est au fugit în Turcia. ISIS „au ocupat cartierul industrial, Maqtala al-Jadida și Kani Arabane, după lupte violente împotriva Unităților de protecție a poporului”, conform Rami Abdel Rahman (OSDO), citat de AFP. Cartierele au fost prea prost echipate și înarmate pentru a rezista atacului.

Pe Twitter se înmulțeau mesajele kurzilor care cereau ajutorul orașului. Militantul kurd originar din Kobane, Mustafa Ebdi, a postat pe contul său de Facebook că islamiștii „au lansat asaltul cu ajutorul unor kamikaze care s-au aruncat în aer”.

Orașul strategic de la granița siriano-turcă va asigura controlul unei lungi fâșii de teritoriu pentru jihadiști, dacă vor reuși să-l cucerească.

Luptele se intensifică, gruparea islamistă câștigând tot mai mult teritoriu, și asta în ciuda faptului că americanii încearcă din răsputeri să-i distrugă.

Duminică și luni, 5-6 octombrie, americanii au folosit pentru prima dată elicopterele în lupta împotriva Statului Islamic. Nu au fost declarații cu privire la cel care a luat această decizie, însă se pare că nu este una tocmai bună.

Un fost aviator în Marina americană, Cristopher Harmer, și-a exprimat opinia cu privire la riscul pe care și-l asumă SUA în utilizarea elicopterelor în luptă.

"Aparatele care zboară la 30.000 de picioare (9.000 de metri) sunt complet imune la tipul de armament deținut de luptătorii SI, dar un elicopter nu este", a remarcat Harmer.

"Când un elicopter zboară la 150 de picioare (50 de metri) deasupra pământului, acel elicopter poate fi doborât de o grenadă propulsată de rachetă sau o mitralieră grea... deci este mult mai periculos", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Sursa foto: www.bbc.com
Narcisa Morariu

EN

Share it!
Tags: ISIS, Turcia, Siria, granita, Kobane, cartiere


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.