Logo

Se deschide podul Calafat-Vidin! Taxe de tranzit

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6531 times
Se deschide podul Calafat-Vidin! Taxe de tranzit Image

Se deschide podul Calafat-Vidin! Taxe de tranzit

Articole

Vineri, 14 iunie 2013, va avea loc inaugurarea oficială a Podului Calafat-Vidin! La inaugurare vor fi prezenți și prim-ministrul României, Victor Ponta, și comisarul european Johannes Hahn! La eveniment cei doi vor spune câteva cuvinte și vor traversa podul pentru prima oară după ani de așteptări! Astfel, începând de vineri, trannzitul pe Dunăre între România și Bulgaria se va putea realiza nu doar cu feribotul, ci și pe Podul Calafat-Vidin.

Taxele pentru traversarea noului pod peste Dunăre au fost strabilite de autoritățile bulgare împreună cu autoritățile române, astfel încât să nu depășească valoarea taxelor pentru transportul cu feribotul, respectiv 92 de euro la camioane. Astfel, taxa pentru autoturisme va fi de 6 euro, taxa pentru vehiculele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone( cu maximum 23 locuri) va fi de 12 euro, iar taxa pentru vehiculele care au între 7,5 şi 12 tone va fi de 18 euro. Camioanele care au peste 12 tone cu maximum trei axe vor plăti 25 euro, iar cele cu patru şi mai multe axe vor plăti o taxă de 37 euro. Valoarea taxelor va fi aceeași indiferent de direcția de mers (România-Bulgaria, Bulgaria-România).

Costuri de construcție Calafat-Vidin

Podul Calafat-Vidin are o lungime de doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare și o pistă pentru bicicliști. Potrivit site-ului Ministerului Transporturilor bulgar, accesul pietonilor și bicicliștilor pe Podul Calafat-Vidin este gratuit. Constructorii au realizat testele de rezistență a noului pod peste Dunăre, iar legătura feroviară între România și Bulgaria poate suporta o sarcină de 30 de tone.

Până la inaugurare, singura modalitate de a traversa Dunărea între Calafat și Vidin este serviciul de feribot. Traversarea Dunării cu feribotul costă la ora actuală 92 de euro, iar serviciul are loc o dată la două ore, când sunt încărcate aproximativ 19-20 de camioane. De vineri, transportatorii vor putea opta și pentru cea de-a doua variantă, ceva mai ieftină: traversarea podului Calafat-Vidin contra unei taxe maxime de 37 de euro.

În data de 24 octombrie 2012, comisarul european pentru dezvoltarea regională, Johannes Hahn, a vizitat împreună cu primul ministru al României, Victor Ponta, podul Calafat-Vidin. La acea vreme Johannes Hahn a lăudat cele două țări pentru finalizarea cu succes a proiectului, în ciuda întârzierilor anterioare. Uniunea Europeană a finanțat o treime din costurile de construcție, iar până la finalizare s-au folosit fondurile pre-aderare Ispa, valoarea Calafat-Vidin ajungând la 300 de milioane de euro.

Gina Rotaru

Foto: sofiaglobe.com

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.