Logo

Scotia a ales!

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 8807 times
Scotia a ales! Image

Scotia a ales!

RO

Referendum istoric! 55,3 % NU, 44,7 % DA

Scoția a făcut istorie ieri, 18 septembrie 2014! Nu putem spune că scoțienii au respins independența deoarece Scoția s-a împărțit în două tabere: cei care vor independența și cei care nu vor. Scoțienii au votat împotriva independenței de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunțate vineri. Liderul separatiștilor scoțieni, Alex Salmond, și-a recunoscut înfrângerea la un referendum istoric care le-a dat de ales între independență și autonomie sporită. De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători înscriși, potrivit ultimelor estimări, s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea: "Scoția trebuie să devină o țară independentă?", și să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei uniunii care datează din 1707.

Liderul separatiștilor și-a recunoscut înfrângerea: „Scoția a decis, cu majoritate, să nu devină o țară independentă”, adeclarat Alex Salmond într-o intervenție publică la Edinburgh, după publicarea rezultatelor aproape definitive.

După numărarea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscripții, 1.914.187 de persoane au votat împotriva independenței, ceea ce reprezintă mai mult decât cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obține o victorie în acest referendum, potrivit datelor oficiale anunțate de BBC. În procente, 55,3 % din populația Scoției a votat împotriva independenței, iar 44,7 % în favoarea ei.

Rata participării la vot este de 84,59 %, ceea ce reprezintă 4.283.392 de alegători, iar 3.429 de voturi au fost anulate. Voturile împotriva indepedenței Scoției au fost mai numeroase în zonele în care populația aparține în majoritate clasei de mijloc sau este mai în vârstă, în zonele cu o proporție mai ridicată a persoanelor născute în alte părți ale Marii Britanii și în jumătatea predominant rurală a Scoției. Astfel, 64 % din populație a respins independența în circumscripțiile în care peste 12 % din locuitori s-au născut în altă parte a Marii Britanii, afirmă profesorul John Curtice de la Universitatea Strathclyde pentru BBC News Online. Media de respingere a independenței a fost de 60 % în zonele în care peste 30 % din populație are ocupații manageriale și de 61 % în zonele în care peste 24 % din populație are peste 65 de ani.

După un astfel de referendum ar trebui să ne așteptăm la unele consecințe. Doar o jumătate din Scoția este mulțumită, iar pentru cealaltă trebui făcute anumite concesii. Londra va trebui să le facă scoțienilor mai multe concesii, să acorde țării din nordul insulei britanice mai multă autonomie. Asemenea măsuri au fost discutate de premierii David Cameron și Alex Salmond.

Descentralizarea!

Din 1998, Scoția are propriul parlament. În același timp are și parlamentari în legislativul central de la Londra. Westminsterul poate respinge orice lege votată de parlamentul scoțian, reversul nefiind valabil. În plus, parlamentarii din Edinburgh nu pot vota decât anumite legi, competențele lor fiind limitate de Londra.

În prezenta situație, Cameron va trebui să le acorde autorităților scoțiene puteri sporite și să le ofere concesii în zona impozitului pe venit, a capacității de îndatorare și a acordării licențelor audiovizuale, a anunțat BBC.

Sursa foto: www.economica.net
Narcisa Morariu

EN

Share it!
Tags: Scotia, Marea Britanie, independenta, autonomie, infrangere,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.