Logo

Rusia va pierde "razboiul rece" cu SUA

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 11614 times
Rusia va pierde "razboiul rece" cu SUA Image

Rusia va pierde "razboiul rece" cu SUA

RO
Administratia americana a propus Congresului SUA o crestere a cheltuielilor de aparare in  urmatorul an financiar pana la 561 miliarde de dolari. De-facto, aceasta solicitare poate fi considerata o reactie la agravarea situatiei din Orientul Mijlociu, dar si o reactie la actiunile Kremlinului in Ucraina si la amplul program de inarmare angajat de Moscova. Problema este ca economia SUA se afla intr-un sustinut proces de relansare, in timp ce Rusia este amenintata de o recesiune de 3-5%, constata publicatia Gazeta.

Pretentiile administratiei Barack Obama sunt, de altfel, pe deplin justificate, noteaza publicatia citata, mentionand, printre altele, problemele creata in Orientul Mijlociu de miscarea Statul Islamic (IS), dar si de necesitatea subliniata in repetate randuri de Pentagon privind intarirea prezentei militare americane in Europa.

Astfel, comandatul trupelor terestre ale SUA in Europa, generalul Ben Hodges, a afirmat ca pana la sfarsitul acestui an bazele militare de pe Batranul continent asteapta sosirea uneia dintre brigazile diviziei a treia a armatei terestre a SUA. O unitate care dispune, printre altele, de peste 200 de tancuri Abrams M1 si transportoare blindate.

Ce face Rusia? In primul rand a majorat bugetul apararii care reprezinta acum 4,3% din PIB. In al doilea rand, regandeste planurile de amplasare a unitatilor sale militare pe teritoriul tarii, comasand trupe si armament cu precadere in zonele strategice.

Se pare ca, pe fondul unei abordari diferite a conflictului ucrainean, Washington si Moscova repeta experienta razboiului rece, o stare de spirit despre care fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, spunea ca trezeste ingrijorare, pentru ca oricand poate degenera intr-un conflict real.

Dar, daca Rusia nu are nici un ban in plus in pusculita din cauza crizei financiare, SUA, a caror economie afiseaza o sanatate robusta, dispun de suficiente mijloace. Astfel, daca prognoza FMI indica o crestere a economiei americane de pana la 3,6%, PIB-ul rus ar putea sa sufere un recul de 3%, conform previziunilor oficiale si de 5%, daca este sa dam crezare estimarilor analistilor.
Continuarea pe incomemagazine.ro
EN

Share it!
Tags: Rusia, razboi rece, SUA, zappernews


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.