Logo

Razboi in Franta!

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 5048 times
Razboi in Franta! Image

Razboi in Franta!

RO

În lumina ultimelor evenimente tragice din Paris, un alt președinte s-a prezentat la conferința de presă de după ce acestea au avut loc. Un Hollande trist și vizibil șocat de ceea ce s-a întâmplat în capitala țării pe care  conduce a declarat război teroriștilor. „E teribil ce s-a întâmplat. Atunci când este confruntată cu teroarea, această națiune știe cum să se apere, cum să-și mobilizeze forțele și, din nou, cum să-și învingă teroriștii.”

Președintele Hollande a cerut să fie declarată stare de urgență în Franța, ceea ce permite tuturor atracțiilor, magazinelor, școlilor, universităților și în principiu, toate locurile publice să fie închise. Există teama că în atacuri au fost implicați mult mai mulți teroriști și că cei care nu au fost uciși de poliție sunt încă liberi. Granițele au fost închise, poliția mărșăluiește pe fiecare stradă din Paris, iar oamenii sunt închiși în case de teama atacatorilor.

Potrivit unei martore ce se afla în restaurantul La Petit Cambodgie, atacatorul era îmbrăcat exact ca un luptător. Toate hainele erau strânse pe el, avea cizme în picioare, era îmbrăcat în negru din cap până în picioare, cu fața acoperită, iar pe deasupra avea cartușe și cartușe pentru mitralieră. În momentul în care a tras, s-a lăsat pe piciorul stâng din spate, sprijinindu-se astfel și asigurându-se că reculul nu îl va afecta.

Această declarație este foarte importantă deoarece arată cât de pregătiți erau teroriștii, iar faptul că au reușit să realizeze o serie de astfel de atacuri într-o capitală din Vestul Europei este foarte îngrijorător.

Președintele Hollande a cerut public armatei să trimită soldați în Paris pentru a patrula pe străzi și pentru a se asigura că nu vor mai exista astfel de atacuri. Toate restaurantele, barurile și locurile unde francezii se adunau au fost închise. Școlile și Universitățile la fel au fost închise. Până și Disneyland și-a închis porțile în urma acestor atacuri.

Summitul G20 ce trebuia să aibă loc weekendul acesta în Turcia va avea loc fără Hollande, care și-a anulat întâlnirea pentru a rămâne în țară. Președinții din întreaga lume și-au arătat sprijinul față de acesta. Vladimir Putin a declarat că astfel de atacuri sunt monstruoase și că Rusia va ajuta Franța cu orice. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că aceste atacuri nu se adresează numai Franței sau numai Parisului, ci întregii Europe, motiv pentru care Uniunea Europeană va face tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Franța. La fel și Președintele american Barack Obama, care a declarat că aceste atacuri afectează întreaga rasă umană și că SUA este alături de Franța cu informații, forțe și agenții specializate în combatarea terorismului.

Nu este sigur cât va mai dura starea de asediu din Paris. Autoritățile se tem că mai există teroriști în libertate, deoarece un atac de amploarea aceasta nu este posibil să fie realizat de doar câțiva indivizi. Granițele au fost închise și se realizează percheziții continuu. Întrebările de pe buzele tuturor acum sunt, erau atacatorii francezi și dacă da, cum au fost radicalizați? Cum au reușit să nu fie detectați de poliție? Și ce va face Franța de acum încolo, având în vedere că teroriștii au declarat că atacurile sunt o urmare a implicării țării în conflictul din Siria?

Între timp, gruparea islamistă ISIS a publicat un videoclip în care un luptător amenință că Franța nu va avea parte de pace până când nu se retrage din Siria. E prea devreme de spus dacă gruparea revendică atacul sau nu, deoarece nu se știe când a fost filmat videoclipul. 

Autor: Raluca Ivanovici
Sursa photo: www.montrealgazette.com

EN

Share it!
Tags: paris, atac, franta, isis, musulman, bataclan, teatru,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.