Logo

Presa chineza: De ce SUA blocheaza Rusia

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 10592 times
Presa chineza: De ce SUA blocheaza Rusia Image

Presa chineza: De ce SUA blocheaza Rusia

RO
Se pare ca in politica presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, privind criza ucraineana, exista doua contradictii, scrie publicatia chineza Global Times.
In primul rand, America nu are suficienta forta pentru a face fata "strategiei de promovare spre est" si "reechilibrarii" in regiunea Asia-Pacific. Cheltuielile militare ale SUA s-au redus in ultimul deceniu cu 1.000 de milioane de dolari, in timp ce puterea militara a Chinei s-a intarit in acest timp.

Situatia economica nu-i permite SUA sa angajeze jocuri economice si cu regiunea Asia-Pacific si cu China. In aceste conditii, ampla confruntare geopolitica din relatiile cu Rusia afecteaza "reechilibrarea" americana, este de parere autorul articolului.

In al doilea rand, dupa criza economica mondiala, guvernul american a minimizat rolul Rusiei pe arena mondiala si forta ei, considera Global Times, amintind ca in iulie 2009, vicepresedintele Joseph Biden a declarat cu prilejul vizitei sale la Kiev ca "populatia Rusiei scape constant, economia este in declin, iar sistemul financiar si bancar nu au sanse sa reziste in urmatorii 15 ani".

Chiar si dupa izbucnirea crizei ucrainene, la summitul pentru securitate nucleara din martie anul curent, presedintele Obama a afirmat ca Rusie nu este altceva decat "o putere regionala". Daca este asa, de ce Statele Unite au demarat, sub pretextul ca se opun aderarii Ucrainei la Uniunea economica eurasiatica, o noua runda de blocada geopolitica a Rusiei?, se intreaga jurnalistul Zheng Yu.

Continuarea pe incomemagazine.ro
EN

Share it!
Tags: SUA, Rusia, politica, presa chineza


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.