Logo

Premieră: Valentina Lisitsa - recital de pian în România

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 9037 times
Premieră: Valentina Lisitsa - recital de pian în România Image

Premieră: Valentina Lisitsa - recital de pian în România

International-muzica

Celebra pianistă Valentina Lisitsa,denumită „Pianista YouTube”, va susţine primul său recital de pian pe scena Ateneului Român. Evenimentul va avea loc în data de 5 noiembrie 2013. Artista de origine ucrainiană a lansat în 2013 cel mai recent CD al său, simplu intitulat Rachmaninov. Este vorba despre o interpretare nouă a celor patru concerte de pian compuse de Rachmaninov cu Rapsodie, pe o temă de Paganini. Albumul este o continuare impresionantă a recitalului său de la Royal Albert Hall din Londra ce a avut, în iulie 2012, aproximativ 8.000 de spectatori.

„Vedeta YouTube” a muzicii clasice

Lisitsa este cunoscută şi admirată pentru gândirea liberă, spiritul antreprenorial şi abilitatea în social media. Canalul său de pe YouTube înregistrează în prezent peste 60 de milioane de vizualizări, iar transmiterea live a recitalului de la Royal Albert Hall a atras 100.000 de vizitatori în mai puţin de o săptămâna de la lansare.

Valentina nu este doar prima „vedetă YouTube” a muzicii clasice, este primul artist de muzică clasică ce a reuşit să transforme succesul din mediul virtual într-o carieră mondială. În 2007 posta pe YouTube primul video, o înregistrare a Studiului op. 29/6 compus de Sergei Rachmaninov. Referindu-se la el, într-un interviu, artista spune: „Primul meu clip YouTube a fost o înregistrare VHS la rezoluţie slabă, pe un pian de şcoală îngrozitor, iar mâinile mele nu erau deloc sincronizate cu sunetul. Dar chiar şi aşa, mesajul meu a ajuns la oameni. Au început să-mi spună imediat că interpretarea mea a însemnat ceva pentru ei, că i-a făcut să schimbe ceva, că au ieşit în evidenţă.”

60 de milioane de vizualizări

Rata de click-uri a continuat să crească şi la fel şi numărul de clipuri postate. Piatra de fundaţie a unei cariere fără precedent în istoria muzicii clasice tocmai fusese pusă. Canalul său de YouTube înregistrează acum peste 60 de milioane de vizualizări, având mai mult de 90.000 de abonaţi, se arată într-un comunicat de presă remis de Agerpres.ro. Programul de concerte din 2013 si 2014 o va purta în Hong Kong, Taiwan şi Korea de Sud, Palma de Mallorca în Insulele Baleare, la Rheingau Music Festival, precum şi la Cologne, Munich şi Stuttgart.

Va apărea deasemenea la BBC Proms la Royal Albert Hall London, în New York şi Chicago. Lisitsa s-a născut în Ukraina, unde a început să cânte la pian la vârsta de trei ani şi unde a susţinut primul său concert la patru. În 1991 a câştigat locul I la The Murray Dranoff Two Piano Competition împreună cu soţul său Alexei Kuznetsoff, iar acum locuiesc în Statele Unite.

Gina R.

Foto: life.royalalberthall.com

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.