Logo

Prajitura sarbatorilor de iarna: Alba-ca-Zapada

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 9373 times
Prajitura sarbatorilor de iarna: Alba-ca-Zapada Image

Prajitura sarbatorilor de iarna: Alba-ca-Zapada

Retete

Pentru mine, nu există Crăciun fără să prepar Alba-ca-Zăpada, o prăjitură extrem de cremoasă şi densă, cu gust şi arome desăvârşite. Cu o textură aparte şi culoare care imită fulgii de nea, această prăjitură este iubită de toată familia şi adorată de toţi prietenii. Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, această prăjitură, albă ca zăpada, se încadrează perfect în decorul de Crăciun, aşa că m-am gândit să împart cu voi micile secrete care stau la prepararea reţetei.

Prăjitură Alba-ca-Zăpada cu lămâie Ingrediente: 500 g făină; 12 linguri de zahăr; 12 linguri de ulei; 12 linguri de lapte; 2 ouă; 1 linguriţă amoniac alimentar; esenţă de vanilie; 1 praf de sare cremă: 1 l lapte; 200 g unt sau margarină; 8 linguri de făină; 7-8 linguri de zahăr; coaja rasă de la o lămâie; esenţă de vanilie; zeama de la jumătate de lămâie Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul. Amestecă ouăle întregi, laptele, uleiul, sarea şi zahărul cu ajutorul unui tel până se topeşte zahărul. Stinge amoniacul cu puţină zeamă de lămâie sau oţet, după care adaugă-l în compoziţia obţinută. Treptat, toarnă în ploaie făina şi amestecă cu lingura până când aluatul devine vârtos, moment în care începi să frămânţi aluatul cu mâna până ce încorporează destulă făină şi nu se mai lipeşte. Împarte aluatul în patru, întinde pe rând câte o foaie subţire şi uniformă şi coace-o pe dosul tăvii. La final, trebuie să ai patru foi de dimensiunile tăvii de aragaz. Coace-le în cuptorul bine încălzit, cam 10 minute, la foc mic-mediu, până ce partea de jos este uşor rumenită. Pentru crema prăjiturii, amestecă făina cu zahărul şi diluează cu jumătate din cantitatea de lapte. Restul de lapte pune-l la fiert şi când este gata toarnă în el compoziţia de zahăr şi făină, amestecând continuu şi insistând pe fundul vasului să nu se prindă. Când amestecul s-a îngroşat, stinge focul şi adaugă esenţa de vanilie, coaja şi zeama de lămâie, precum şi margarina sau untul. Umple foile de prăjitură doar în momentul în care crema s-a răcit complet, apoi pune prăjitura într-un loc răcoros până a doua zi cât să se frăgezească foile şi crema să se lege bine. Înainte de servire, pudreaz-o cu zahăr.

Irina Burghelea

   

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.