Potoleste-ti pofta de dulce cu chec si placinta cu dovleac
Logo

Potoleste-ti pofta de dulce cu chec si placinta cu dovleac

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6272 times
Potoleste-ti pofta de dulce cu chec si placinta cu dovleac Image

Potoleste-ti pofta de dulce cu chec si placinta cu dovleac

Retete

Fără îndoială, dovleacul este cel care ne parfumează bucătăria în fiecare toamnă cu arome nemaipomenite. Datorită faimei de care se bucură (este simbolul tradiţional care figurează ca personaj principal în sărbătoarea de Halloween), dovleacul este tot mai mult prezent în reţetele culinare ale gospodinelor. Dovleacul sau bostanul (aşa cum este cunoscut la noi în ţară) este bogat în vitamina A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan şi fibre), nutrienţi care ne ajută să ţinem la distanţă răceala şi virozele, pentru că întăreşte sistemul imunitar. La fel de eficient este în curele de slăbire, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă un surplus de calorii. Ca de exemplu, o jumătate de cană cu piure de dovleac conţine 5 grame de fibre şi 40 de calorii. Şi cum este toamnă, iată la ce bunătăţi dulci cu dovleac m-am gândit: Chec cu dovleac Ingrediente: 200 g făină albă; 200 g zahăr; 120 ml ulei de măsline; 100 g ciocolată tocată; 2 ouă bătute; 1 cană piure de dovleac; 1/3 de cană cu apă; 1/2 linguriţă sare; 1 linguriţă bicarbonat de sodiu; 1 linguriţă extract de vanilie Mod de preparare: Într-un bol amestecăm ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul şi zahărul. În alt bol batem ouăle împreună cu piureul de dovleac, extractul de vanilie, uleiul şi apa. Turnăm apoi lichidele lângă cele solide şi le amestecăm uşor până se omogenizează cât de cât. Adăugăm şi bucăţelele de ciocolată astfel încât să fie distribuite egal în tot aluatul. Tapetăm o tavă de chec cu unt moale şi făină, apoi turnăm în ea aluatul moale de chec. Introducem aluatul în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproape o oră, iar după ce este gata, îl lăsăm să se răcească pe un grătar. Între timp, ne apucăm să facem o glazură din 100 g cremă de brânză, 50 g unt topit şi 200 g zahăr pudră, pe care le batem bine cu mixerul şi le lăsăm să se răcească. Cu crema obţinută începem să glazurăm checul, turnând-o pe toată suprafaţa lui, apoi presărăm seminţe de dovleac coapte. Plăcintă cu dovleac Ingrediente: 1 dovleac măricel; 1 pachet de foi pentru plăcintă; 1 cană de zahăr; 50 g unt; 2 linguri de pesmet; 2 linguriţe scorţişoară pisată; 1 strop de esenţă de vanilie; 1 ceaşcă de migdale măcinate; 2 linguri ulei; zahăr pudra, pentru decorat Mod de preparare: Decojim dovleacul, apoi îl dăm prin răzătoarea mare. Adăugăm zahărul şi o linguriţă de scorţişoară, apoi îl punem la călit într-o tigaie cu un strop de ulei. Îl lăsăm pe foc până se înmoaie bine şi până se evaporă tot lichidul lăsat. Lăsăm dovleacul să se odihnească, după care adăugăm şi pesmetul, restul de scorţişoară şi un pic de esenţă de vanilie. Când totul s-a amestecat bine, adăugăm şi migdalele măcinate. Împărţim în două foile de plăcintă, suprapunând cele două jumătăţi, ca să nu se usuce. Topim apoi untul, adăugându-i şi două linguri de ulei. Luăm pe rând foile, ungându-le de fiecare dată, şi le suprapunem câte trei. Împărţim umplutura în părţi egale şi-o întindem pe foaia de plăcintă. Îi întoarcem marginile laterale peste umplutură, apoi răsucim într-un rulou. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt punem rulourile unse cu gălbenuş de ou şi amestecat cu un strop de lapte, după care introducem tava în cuptor. După aproximativ 30 de minute, scoatem plăcinta şi-o lăsăm să se răcească.

Delicios, nu?

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.