Logo

Phillipinne / Oprirea activitatii in noile insule chinezesti

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 9325 times
Phillipinne / Oprirea activitatii in noile insule chinezesti Image

Phillipinne / Oprirea activitatii in noile insule chinezesti

RO

Anul trecut, Filipine a început niște lucrări de reparație în Marea Chinei, una dintre cele mai disputate zone din lume. Chinei nu i-a plăcut asta și a cerut țării să oprească lucrările, lucru pe care Filipine l-a acceptat. Anul acesta însă, după multe cereri și dezbateri prin Comisii, a decis să reînceapă lucrările de reparație.

În luna octombrie a anului trecut, Manilla, capitala Filipinelor, a decis să încearcă niște lucrări de reparație și construcție pe câteva insule mici din Marea Chinei, zonă revendicată aproape în totalitate de către China. Însăși China a început câteva lucrări în zona aceasta și nu este singura. Vietnam, Taiwan și Malaezia au început de asemenea să lucreze la câteva facilități ce aparțin țărilor respective, dar care se află pe câteva insulițe din Marea Chinei.

Ministrul de Externe al Filipinelor, Albert del Rosario, a declarat în fața soldaților și diplomaților că Filipine va începe din nou aceste lucrări pe care le-a oprit deoarece acestea nu încalcă nici o regulă sau lege a zonei. Status quo-ul zonei a fost semnat în 2002 de către China și majoritatea țărilor din Sudul Asiei.

Zona este foarte disputată deoarece conform statisticilor, pe aici trece marfă în valoare de aproximativ $5 trilioane de dolari pe an. Majoritatea este deținută de către China, dar Filipine, Taiwan, Vientam, Malaezia și Brunei dețin și ele câteva insule. 

Autor: Raluca
Sursa photo: www.wikimedia.com 

EN

Share it!
Tags: filipine, china, mare, south china sea, vietnam,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.