Logo

Parteneriat energetic

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 9898 times
Parteneriat energetic Image

Parteneriat energetic

RO

Atenția de care s-a bucurat Rusia în ceea ce poate fi considerat cea mai importantă confruntare între Est și Vest de la Războiul Rece încoace a determinat sancțiuni din partea Vestului pentru statul condus de Vladimir Putin – mai exact, Bruxelles a restrcționat accesul Rusiei la anumite tehnologii specifice industriei energetice. Sancțiunile Statelor Unite au reprezentat o lovitură la fel de puternică – Igor Sechin a cerut statului suma exorbitantă de 30 de miliarde de dolari pentru a plăti anumite datorii.

În urma aceluiași conflict dintre Rusia și Ucraina, Europa s-a hotărât aproape definitiv să facă în așa fel încât să nu mai depindă la fel de mult de Rusia pentru gazul lor. Rusia, la rândul ei, s-a hotărât să își îndrepte atenția spre alte regiuni pentru investitori și pentru o piață de export a gazului său.

Astfel că s-a semnat un foarte important contract între Rusia și China în acest domeniu al energiei. În încercarea lor de a își schimba punctul de interes în ceea ce privește piața de export – dinspre Europa înspre Asia – Moscova și Beijingul au încheiat un contract negociat de mai bine de un deceniu. Valoarea acestui contract nu a fost încă făcută publică, însă scurgerile de informații spun că ar fi sub așteptările Gazpromului.

Această colaborare nu ar fi prima – Rusia a demarat procesul de infiltrare pe piața asiatică a petrolului și gazelor din anul 2013, când s-a semnat un alt contract foarte important între compania de stat rusească Rosneft și Beijing. Studiile economice au arătat că în jur de 30% din exportul de petrol al Rusiei a fost destinat Asiei. Este limpede că date fiind cele mai recente conflicte, Rusia este în căutare de investitori. Însuși Ministrul Energiei, Alexander Novak, a declarat că se intenționează ca această cooperare să se extindă, dat fiind că există multe companii dornice să investească în schimbul gazului și/sau petrolului rusesc.

Pentru China, contractul este o posibilitate de a satisface nevoile domestice ale populației sale în continuă creștere. Zvonul că înțelegerea nu a fost încheiată tocmai după standardele rusești și certitudinea că Rusia a oferit Chinei acțiuni în unul dintre cele mai importante câmpuri petroliere – Vankor – demonstrează importanța acestor proiecte pentru Rusia. De asemenea, posibilitățile Rusiei de a negocia după bunul plac au fost evident diminuate de conflictul cu Vestul și de sancțiunile impuse de aceste țări. Rusia are nevoie, așadar, de acest capital din partea Chinei.

China funcționează în continuare pe principiul călăuzitor pentru ea în ultimele decenii – expansiune și diversificare – și profită din plin de situația în care se află din nou politica mondială.

 

Autor - Mangalea Ioana - Romania 

Sursa foto - voanews.com

EN

Share it!
Tags: rusia, gaz, petrol, china, contract


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.