Logo

Palatul Versailles, simbol al monarhiei absolute

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 7742 times
Palatul Versailles, simbol al monarhiei absolute Image

Palatul Versailles, simbol al monarhiei absolute

Contructii

Considerat oaza de linişte în care se retrăgea regina Maria Antoaneta, Palatul Versailles continuă să fie un loc mirific, în care te poţi simţi un aristocrat al vremurilor în care a fost construit.

Palatul Versailles este considerat un exemplu al măreţiei arhitecturii franceze şi una dintre cele mai faimoase clădiri din Franţa. Acesta, împreună cu grădinile sale, este vizitat anual de milioane de oameni.

Povestea lui începe în secolul al XVII-lea, odată cu regele Ludovic al 14-lea, care şi-a dorit să aibă un loc unde să organizeze un guvern al Franţei.

Atât de mult şi-a dorit să aibă un loc al său, încât a devenit obsedat de acest proiect şi a început să-şi petreacă majoritatea timpului gândindu-se cum să-şi construiască visul.

În total, ceea ce vedem astăzi a fost construit pe o durată de 50 de ani. Dacă numai în doi ani, regele a cheltuit nu mai puţin de 500 mii de livre pentru mărirea parcului, reconstrucţia clădirilor actualei aripi vechi şi împodobirea apartamentelor, foarte simple până în acel moment, ceea ce vedem astăzi se ridică la ordinul miliardelor de dolari.

Un moment determinant pentru regele Ludovic al 14-lea l-a constituit petrecerea dată în cinstea celor două regine ale Franţei, pentru care avea nevoie de suficient spaţiu unde să se desfăşoare 600 de invitaţi.

A două fază a construcţiei a avut loc câţiva ani mai târziu, când Palatul Versailles a început să semene puţin cu ceea ce se poate vedea astăzi. În această perioadă au fost construite apartamentele şi facilităţile de cazare, printre care şi apartamentul regelui.

A treia fază a avut loc 10 ani mai târziu, când au început să apară multe din detaliile vizibile şi în ziua de astăzi, cum ar fi Sala oglinzilor.

Fiind cea mai cunoscută parte a palatului, Ludovic al 14-lea folosea această "sală a oglinzilor" pentru a demonstra succesul politic, militar, economic şi artistic al Franţei.

Lungă de 73 m, lată de 11 și înaltă de 13 m, sala se remarcă prin cele 357 oglinzi dispuse în 17 arcade, în fața cărora, prin 17 ferestre cu aceeași formă de arcadă, se deschide o amplă panoramă asupra Grădinilor Palatului.

Arhitectura palatului poartă semnătura lui Louis Le Vau și a marelui Jules Hardouin-Mansart, care au preluat lucrările de construcție în 1678.

Latura nordică găzduieşte apartamentele private ale regelui, mai exact, 7 camere, numite după zeitățile mitologiei greco-romane.

Apartamentul reginei însumează 4 camere și a fost ocupat de fiecare suverană, suferind foarte multe schimbări de-a lungul vremii. Mai mult, apartamentul privat al reginei se putea izola perfect de exterior printr-un sistem ingenios de pârgii menite să coboare/ridice anumite oglinzi pentru obturarea completă a ferestrelor.

Pentru ca să predomine intimitatea, mesele din salles à manger au fost proiectate să coboare prin pardoseală, deoarece personalul de la bucătărie nu trebuia să intre în contact direct cu oaspeţii regali.

Întreaga arhitectură a palatului este considerată un exemplu al tranziției de la stilul Rococo la Neoclasic: realizată pe o structură cubică, impresionează prin cele patru fațade, fiecare decorată în funcție de zona domeniului din fața sa, dar şi prin folosirea ingenioasă a scărilor pentru compensarea diferenţelor de nivel impuse de terenul înclinat.

Astăzi, domeniul se întinde pe 800 de hectare, are 20 de km de alei, 200. 000 de arbori, 35 de km de reţele de canalizare, 2.153 de ferestre și 67 de scări....o adevărată bijuterie arhitecturală.

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.