Logo

Nigeria/ Ziua Democratiei cu Jollof

Author: admin
Posted: 2 years ago
Read: 26741 times
Nigeria/ Ziua Democratiei cu Jollof Image

Nigeria/ Ziua Democratiei cu Jollof

RO

Nu există o zi mai bună pentru gătit și mâncat orez Jollof decât 29 mai când țara marchează o schimbare a guvernului cu multă bucurie și fericire. Un alt motiv pentru gătirea acestui fel de mâncare pentru această ocazie este faptul că acest dish este poate unul dintre cele mai populare din întreaga țară. Ați putea să îl numiți mâncarea noastră națională și ați avea dreptate. Deci, încă o dată, aici vă voi prezenta orezul Jollof.

Orezul Jollof este un fel de mâncare foarte popular în Nigeria și în majoritatea țărilor din Africa de Vest. Este pregătit simplu, iar ingredientele se găsesc ușor. Pentru nigerieni, nici o nuntă, o petrecere de ziua cuiva, o înmormântare sau o zi de Crăciun sau a Democrației cum e azi nu e completă fără acest dish.  

Se servește aproape întotdeauna cu bucăți de pui sau carne de vită prăjită sau făcută la grătar, cu moin-moin (pudding de fasole), dodo (banană prăjită) și poate cu salată de varză. Este un preparat flexibil și puteți experimenta și adăuga toate ingredientele pe care le vreți. Ceea ce trebuie să vă așteptați de la acest preparat este o explozie de savoare care vă va face să vă simțiți cald, satisfăcut și după care veți vrea să mai luați încă o gură.  

Poate fi comparat cu alte preparate bogate iubite în alte țări precum paella (Spania), jambalaya (Creole) și biryani (India). Combinând orezul, legumele, peștele, carnea și condimentele, preparatul se gătește de obicei la foc mic pentru a permite aromelor să se amestece și să devină moale și merită toată așteptarea, credeți-mă.  

Jollof are o savoare strict africană, din cauza folosirii uleiului de cocos, ardeii roșii proaspeți și condimentele precum piperul guinea, usturoi, paprika, piper negru și cimbru. Odată gătite, pe lângă aroma foarte gustoasă, tenta portocalie a preparatul îl va face și mai gustos.  

Orezul Jollof se crede că are originile în Senegal și Gambia și este numit deseori „benanchin”, ceea ce înseamnă „o oală” în limba Wolof.  

Cu toate acestea însă, s-a răspândit în întreaga Africă de Vest și fiecare țară pregătește diferit preparatul. De exemplu, orezul jollof nigerian variază puțin față de cel din Ghana – chiar și în Nigeria, diferiți membrii din grupul Igbo îl gătesc diferit față de cei din Yoruba.

Este gătit nu numai pentru diferite sărbători, ci și acasă pentru familie. Poate fi consumat gol, dar de obicei este acompaniat de o salată sau de moinmoin, un pudding din boabe de fasole, de asemenea popular în Nigeria. 

Ingredientele sunt următoarele:

2 cupe de 500g (1.1 lbs) de orez alb cu boaba lungă

Tocană de roșii, 500 ml

Pui (pui întreg, piept de pui sau picioare)

Piper și sare (după gust)

2 cepe medii

3 cuburi Knorr

2 lingurițe de cimbru

Înainte de a găti orezul Jollof:

Pregătiți tocana de roșii amestecând sos de roșii foarte gros (care poate fi mâncat cu orezul alb, dar în strat foarte gros) cu multe condimente aromate.

Dacă veți folosi întregul pui, atunci spălați-l și tăiați-l în bucățele. Gătiți-l cu cimbru, cuburile de Knorr și cele două cepe (tăiate).  

Când e gata, gătiți-l în cuptor. Puteți de asemenea să îl prăjți. Acest lucru îi va conferi o culoare aurio mai prezentabilă atunci când aveți musafiri.  

Opăriți orezul, gătiți-l până e gata pe jumătate. Clătiți orezul opărit și puneți-l într-o sită pentru a scurge apa ce a rămas.

Instrucțiuni de gătit:

Turnați tocana de roșii și puiul într-o oală mai mare și lăsați să fiarbă.

Adăugați orezul opărit, sare și piper după gust. Apa ar trebui să fie la același nivel cu orezul. Acest lucru va asigura că apa se va evapora cât timp se gătește orezul.  

Acoperiți oala și lăsați totul să se gătească la foc medium. Astfel, orezul nu se va arde înainte ca apa să se evapore. Orezul ar trebui să fie gata când apa s-a evaporate. Gustați să vedeți dacă e bine. Dacă nu e, mai adăugați apa și dați la foc mic pentru a preveni arderea orezului. Gătiți până e gata.

Mâncați cu banane prăjite, moi nigerian, salată nigeriană sau salată de varză.  

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.54interviews.wordpress.com

EN

There may be no better day to cook and eat Jollof Rice than on May 29 when the country marks a change of government with great excitement and expectation. One reason for making Jollof rice again the recipe for this weekend on this auspicious occasion, is because the dish is perhaps one of the most common that is known and served all over the country. You may call it one of our national dishes and you won’t be wrong. So, once again, we present Jollof rice.

Jollof rice is a popular party favourite in Nigeria and most West African countries. It has a basic simple method and the ingredients are easy to find. For Nigerians, no wedding, funeral, birthday party, Christmas or Democracy day like today is complete without it.

It is almost always served with chunks of fried or grilled beef and chicken, moin-moin (bean pudding), dodo (fried plantain) and maybe coleslaw. It is a very flexible dish that you can experiment with by adding your own signature ingredients. What you can expect from Jollof rice is an explosion of flavour which will leave you feeling warm, satisfied and longing for the next mouthful.

It can be compared to other well-loved national rich dishes such as paella (Spain), jambalaya (Creole) and biryani (India). Combining rice, vegetables, fish, meat and spices, the dish is normally slow cooked to allow the flavours to develop and the meats to become tender, and it is definitely worth the wait.

Jollof has a distinctly African flavour, due to the common use of coconut oil, fresh red chilli pepper and spices such as guinea pepper, thyme, garlic, paprika and black pepper. And once cooked, besides the heady savoury aroma, the rich orange tinge makes it all the more appealing.

Jollof rice is believed to have originated from Senegal and Gambia and is referred to as “benanchin”, meaning “one pot” in the Wolof language.

However, it has since spread to the whole of West Africa and each country has its own way of preparing it; for example, Nigerian jollof will vary slightly from Ghanaian jollof – even within Nigeria, a member of the Igbo ethnic group will prepare it differently than the Yorubas.

It is enjoyed not only at celebrations but at home on a regular basis. It can be eaten alone, but is often accompanied by salad or moinmoin, a steamed bean pudding also popular with Nigerians.

Ingredients for Jollof rice would include:

2 cigar cups | 500g (1.1 lbs) long grain white rice

Tomato Stew 500 mls

Chicken (whole chicken, drumsticks or chicken breast)

Pepper and salt (to taste)

2 medium onions

3 Knorr cubes

2 teaspoons thyme

Before Cooking Jollof Rice:

Prepare the tomato stew by blending very thick tomato paste (such as can be eaten with white boiled rice, but very thick) with a very rich input of savoury condiments.

If you will use whole chicken then wash and cut it into pieces. Cook with the thyme, Knorr cubes and 2 bulbs of onions (chopped).

When done, grill it in an oven. You may also fry it. This is to give it a golden look which is more presentable especially if you have guests for dinner.

Parboil the rice, in order words, cook it till it’s just half-done. Rinse the parboiled rice and put in a sieve to drain.

Cooking Directions

Pour the chicken stock and the tomato stew into a sizeable pot and

leave to boil.

Add the drained parboiled rice, salt and pepper to taste. The water level should be the same level of the rice. This is to ensure that all the water dries up by the time the rice is cooked.

Cover the pot and leave to cook on low to medium heat. This way the rice does not burn before the water dries up. The rice should be done by the time the water is dry. Taste to confirm. If not, you will need to add more water and reduce the heat to prevent burning. Keep cooking till done.

Serve with Fried Plantain, Nigerian Moi, Nigerian Salad or Coleslaw.

Author: Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: jollof, orez, nigeria, africa, culinar, reteta,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.