Logo

Ochiul Africii

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 11817 times
Ochiul Africii Image

Ochiul Africii

RO
Structura Richt sau aşa numitul „ Ochiul Afracii ” este o excepţională formaţie geologică.  Este imposibil ca, survolând deşertul Sahara în Mauritania, să nu observi o structură uluitoare, care reuşeşte cu uşurinţă să se desprindă  de peisaj şi care, privită de departe arată ca un ochi îndreptat spre cer.

Este situată în apropierea oraşului Uadane, vizibilă inclusiv din spaţiu, structura Richat a fost vizitată în anii 1950 de oamenii de ştiinţă, absolut fascinaţi de caracteristicile atipice ale formaţiunii.

Are un diametru de aproape 50 de kilometri şi pentru mult timp a fost o enigmă pentru oamenii de ştiinţă care după multe cercetări şi teorii au reuşit să descifreze misterul acestui loc.

Este formată din cercuri suprapuse care formează un desen pe cât de fascinant, pe atât de intrigant. Au existat  tot felul de ipoteze, inclusiv cea a impactului unui meteorit.  Au fost specialişti care au cercetat zona dar care nu au găsit urme ale unui impact cu un meteorit aşa că adepţii teoriei extraterestre consideră “Ochiul Saharei”, ca fiind o veche bază a unor vizitatori din spaţiu.

Toate  aceste ipoteze s-au dovedit greşite. La începutul anului 2000, oamenii de ştiinţă au stabilit că "ochiul Africii" este rezultatul al unei forme de vulcanism foarte rară şi care datează încă din perioada cretacică, acum aproape 65 de milioane de ani.Fonomenul vulcanic a creat structura ca urmare a urcării spre suprafaţa  magmei însoţită de o mare cantitate de apă caldă. Ulterior, apa s-a infiltrat în pământ, dizolvând straturile de calcar. Însă nu are conul vulcanic sau alte asemănări cu vulcanii cunoscuţi. Deasemeni simetria aproape perfectă cu greu ar fi putut fi realizată de explozie sau lavă. Ciudăţenia şi mai mare este că, inelele sunt aproape echidistante la centru. Cu timpul aceste sedimentele au fost deformate de presiune, iar cavităţile au devenit tot mai mari, conducând, într-un final, la forma actuală a structurii.

Există unii cercetători care susţin că “Ochiul Saharei” s-ar datora unei explozii nucleare. Ca să poată avea un astfel de efect pe o suprafaţă aşa de mare, bomba ar fi trebuit să aibă câteva gigatone, ceea ce în ziua de astăzi nu ar fi posibil. Nu există ţări care să deţină o astfel de bombă.

Platon descrie Atlantida drept o insulă de circa 15 kilometri diametru “găzduind un oraş înconjurat de un imens zid circular“.
“În interior se găseau o serie de inele concentrice din piatră şi canale de apă”, acestea din urmă fiind folosite de navele comerciale pentru a pătrunde în oraş.
Acesta  oferă detalii amănunţite privind forma şi dimensiunile unor structuri, în timp ce altele sunt doar schiţate şi lăsate în ceaţă. De asemenea, filosoful nu ne spune prea multe despre majoritatea tehnologiilor atlanţilor, specificând doar faptul că erau foarte avansate, “nepământene”.


Autor: Roxana Samfira
Sursă foto: nashput.com


EN

Share it!
Tags: curiozitati, platon, stiinta, impact, vulcan


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.