Logo

Nigeria/ Supa alba nsala

Author: admin
Posted: 2 years ago
Read: 14106 times
Nigeria/ Supa alba nsala Image

Nigeria/ Supa alba nsala

RO

Acum, vă rog să mă iertați, probabil credeați că supa aceasta va fi albă ca zăpada sau ca o foaie de hârtie. Este numită supă albă din cauza culorii sale pale în comparație cu alte supe africane și din cauza faptului că ingredientul principal este yam-ul alb. Supa este foarte popular în rândul membrilor Ignos din Nigeria și cunoscută sub numele de supa „nsala”.  

Ingredientele pentru prepararea acestei supe albe nigeriene delicioase sunt:

1 kg de carne de pui/capră/pește  

400g pește uscat

1 ½  cupe de rac de râu  

6 ardei iuți

2 cuburi cu condimente (Knorr)  

O ceapă  

Sare după gust

3 cupe de yam pisat

Semințe de uziza

Condiment pentru carne de vită

Melci (opțional) 

Ar trebui să începeți cu tăierea și fierberea yamului, lucruri care ar trebui făcute cu un mojar cu pistil. Yam-ul bătut poate fi un agent de îngroșare, dar poate fi folosit și la alt fel de supe nigeriene.  

Pisați racul și semințele uziza. Ar trebui să spălați și să tăiați semințele de uziza mai întâi. Ar trebui să spălați și melcii în caz că folosiți. Melcii sunt destul de scumpi în Nigeria, așa că dacă nu puteți să faceți rost de câțiva, uitați de ei.

Puteți spăla melcii cu alaun ca să îndepărtați lichidul lipicios.  

Fierbeți carnea de capră cu toate ingredientele necesare. Folosiți două cuburi de Knorr, un pic de sare, jumătate din ceapă și o jumătate din condimentele pentru carnea de vită. Puteți folosi în loc de carne de capră, intestine, ficat sau orice altă parte din capră sau câteva felii de carne de vită.

Mai fierbeți carnea timp de 20 – 40 de minute până e destul de moale și apoi adăugați peștele uscat spălat cu apă fierbinte. Îl puteți adăuga și mai devreme dacă folosiți un pește cu carne tare ca mangala. Adăugați apoi trei cupe de apă rece sau fierbinte.

Cantitatea de apă pentru supa nsala depinde de câte ingredient folosiți și câți oameni vor mânca din ea.

Fierbeți totul pentru încă 10-20 de minute până când totul e moale și poate fi mâncat, apoi adăugați racul, semințele uziza și ardeiul iute (gustați însă înainte de a adăuga ardeiul iute pentru că și semințele uziza sunt foarte iuți).

Gustați supa acum și adăugați jumătate din condimentele de vită rămase sau un cub de knorr/sare pentru a îmbunătăți gustul dacă nu e destul de bună la gust.

Puteți adăuga yam-ul bătut, puteți pune întâi jumătate și puteți urmări supa timp de 5 minute, iar apoi, dacă nu e destul de consistent, mai adăugați un pic. O supă nsala mai ușoară pare a fi mai delicioasă.

Puteți acum adăuga și frunzele de uziza și utazi tăiate. Utazi ar trebui să fie folosită în cantități mici pentru supa albă. Motivul este că are un gust un pic amar.  

Mai lăsați supa să se răcească câteva minute, apoi o puteți gusta. Puteți adăuga și fufu, eba, sau mai mult yam bătut. 

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.nigerianfoodtv.com

EN

Now, you would be forgiven if you thought that the soup would be as white as snow or a white sheet of paper. It is called white soup because of its pale colour compared to other colourful African soups and because its main ingredient is the white yam. This soup is very popular among the Igbos of Nigeria and is known by them as Nsala soup.

The ingredients to prepare this very tasty Nigerian White Soup are:

1 kg Chicken/Goat meat/Fish/goat entrails

400g Dried fish

1 ½  cups Cray fish (ground)

6 Chilli Peppers

2 Seasoning cubes (Knorr)

1 Onion bulb

Salt to taste

3 cups Mashed yam

Medium size Uyayak

Uziza seeds

Beef seasoning

Snail (optional)

You might want to start by peeling and boiling the yam, this should be pounded with a mortar and pestle. Pounded yam serves as the thickener but can also be eaten with other Nigerian soups.

Grind the crayfish and uziza seeds. You should have washed and sliced the uziza seeds first. You should also go ahead and wash the snail in case you are using them. Snails are quite expensive in Nigeria so if you can’t purchase them it is better you forget about them.

You can wash snails with alum to remove the slimy fluid.

Parboil the goat meat with all the necessary ingredients. Use two cubes of knorr, a pinch of salt, half cup of onions (1onion bulb) and half sachet of kitchen glory (beef seasoning). To the goat flesh, you may add a combination of goat’s intestine, tripe, liver etc. or a few slices of beef.

Parboil the meat for about twenty to forty minutes until it is soft enough for consumption then you can go ahead and add the hot-water-washed dry fish. This could be added earlier if you are using a strong dry fish like mangala. Add about 3 cups of cold or boiled water.

The amount of water for nsala soup depends on the ingredients/thickener available and the number of people that you are trying to feed.

Boil the combination for another ten to twenty minutes until they are both soft for consumption then go ahead and add the ground crayfish, uziza seed and ground red pepper (Please taste before adding red pepper, the uziza seeds are also very peppery).

Taste your soup at this time and add the remaining half of kitchen glory (beef seasoning) or a cube of knorr/salt to improve the taste if it doesn’t taste nice yet.

You can go ahead and add the pounded yam, you can add half and watch the soup for the next five minutes, if it is not thick enough you can add a little more. A lighter nsala soup, appears to taste better.

You can now go ahead and add the sliced uziza and utazi leaves. The utazi should be used sparingly for white soup; the reason is just to add a faint bitter taste.

Allow for the next few minutes and you can go ahead and serve your delicious ofe nsala with pounded yam, fufu or eba.

Author: Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: nsala, supa, culinar, nigeria, mancare,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.