Logo

Nigeria/ Supa Ogbono, o delicatesa

Author: admin
Posted: 2 years ago
Read: 18376 times
Nigeria/ Supa Ogbono, o delicatesa Image

Nigeria/ Supa Ogbono, o delicatesa

RO

Această supă îmi bucură atât inima, cât și papilele gustative! Supa Ogbono poate fi preparată cu frunze cutate de dovleac sau cu frunze de uha. 

Iată aici câteva ingrediente pentru supa nigeriană Ogbono, care ar grăni 6x2 persoane (ce rămâne poate fi pus în frigider și păstrat timp de două săptămâni):

Carne la alegere (carne de vită, pui, curcan sau bucăți din toate )

1 cană de semințe de ogbono  

Cap de pește (de mărime medie)

2 pești uscați de mărime medie  

1 rac de râu  

Dovleac cutat (multe frunze)

1 linguriță de ogiri sau dawadawa sau okpei de pământ (ingrediente locale, opționale)  

10 până la 15 centilitrii de ulei de palmier  

Aproximativ 1 litrii de apă  

Sare și piper după gust.

Bucățile de carne de mai multe feluri sunt mai potrivite pentru această supă din Nigeria. Aici vorbim de diferite cărnuri din vacă, de la intestine la tripes (shaki), rinichi, ficat, inimă, dar și carne roșie (carne de vacă). 

Cum se prepară așadar această supă?

Supa se prepară foarte ușor, puteți pune în blender semințele de ogbono sau puteți să le striviți de mână. Puteți face asta acasă sau îi puteți cere comerciantului care vi le-a vândut în piață (dacă locuiți în Nigeria). 

Majoritatea oamenilor nu știu diferența dintre semințele false și cele autentice de ogbono, iar cel mai bine ar fi să cumpărați de la cineva în care aveți încredere. Există puține diferențe între cele două, un tip dintre ele fiind un pic mai elastică.

Un alt ingredient care are un efect direct asupra oricărei tip de supă nigeriană este tipul de pește uscat folosit în supă. Pisica de mare uscată este cea mai potrivită. Se vinde în majoritatea piețelor din Nigeria și magazinelor africane, iar dacă puteți pune mâna pe una, să știți că are un gust destul de bun în supe. 

Puteți cere să vi se taie și frunzele ugwu (dovleac cu frunze cutate) în piață, comercianii vă vor ajuta, dar puteți să le tăiați și acasă. Rupeți doar frunzele și tăiați-le mărunt cu un cuțitaș ascuțit, dar numai dacă le veți folosi în supă.

Dacă vreți să gătiți această supă cu frunze amare, atunci ar trebui să le fierbeți în apă timp de 10-15 minute, deoarece această tehnică reduce gustul amar și înmoaie și frunzele (unii oameni adaugă și un pic de potasă pentru a grăbi procesul da eu vă sfătuiesc să nu faceți asta deoarece potasa poate schimba textura supei și scade valoarea nutritivă a acesteia). 

Înmuiați peștele uscat în apă fierbinte și spălați-l bine pentru a îndepărta nisipul și alte impurități.

Opăriți carnea cum ați face în mod normal, cu toate ingredientele necesare (două cuburi de knorr, sare, ceapă, jumătate de linguriță de cimbru și alte arome după gust).

Adăugați apă în oala cu carne după vreo 1 minute și gătiți până carnea e destul de moale pentru a fi mâncată și apa s-a evaporat aproape cu totul (când mai rămâna cam o cană). Va trebui să adăugați 3-4 căni de apă acum. Adăugați peștele uscat, cei 1-15 centilitrii de ulei de palmier, racul de râu, amestecați, acoperiți oala și gătiți timp de 10-15 minute.

Adăugați sare și piper după gust, un cub de Maggi sau Knorr (dacă vreți), adăugați semințele de ogbono, amestecați și lăsați la gătit încă 5 minute.

Lăsați totul să stea încă 3 minute înainte de a adăuga frunzele cutate de dovleac sau frunzele amare.

Tocmai ați gătit o supă nigeriană ogbon delicioasă! Vă lasă gura apă, într-adevăr! 

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.mywestafricancuisine.com

EN

This soup is dear to my heart and to my taste buds! The Ogbono soup can be made with fluted pumpkin leaves or uha leaves.

Here are all the ingredients for making Nigerian Ogbono Soup, it would serve about 6×2 persons (the remainder could be refrigerated for up to two weeks):

Meat of choice (beef, chicken, turkey or assorted meat)

1 cups of ogbono seeds

Stock fish head (medium size)

2 medium size dry fish

1 cup of crayfish (ground)

Fluted pumpkin (a bunch)

1 teaspoon of ogiri or ground dawadawa or okpei (local ingredients) (optional)

10 to 15cl of palm oil

About 1 liters of water

Salt and pepper to taste.

Assorted meat is always preferred above all other types of meat in Nigeria. This is just different parts of a cow, from the intestine to the tripes (shaki), kidney, liver, heart and also red meat (beef).

How do you make this soup, then?

This soup is very easy to prepare, you can grind/blend ogbono seeds with a blender or hand grinding machine. This can either be done at home or by the trader who sold it to you in the market (if you live in Nigeria).

Most people don’t know the difference between the authentic and the fake ogbono seeds, the best approach would be to buy from a trusted trader. Although there is just very little difference between the two, the only difference is that one has better elasticity.

Another ingredient that has a direct effect on any Nigerian soup is the kind of dry fish used. The round dry cat fish is best. It is sold in most Nigerian markets and African shops, if you can get your hands on a good one it tastes nice in soups.

You can also slice the ugwu leaves (fluted pumpkin) in the market, the traders will assist you or you can do it yourself at home. Just pluck off the stem and slice with a sharp knife and a chopping board, but that is only if you are making this soup with fluted pumpkin.

But if you want to make this soup with bitter leaves you might want to boil the bitter leaves with water for ten to fifteen minutes, this technique would further reduce the bitter tastes and also soften the leaves (some people also add a little bit of edible potash just to hasten the whole process but I highly advice against this practice because it can change the entire texture of your soup thereby decreasing the nutritional value.

Soak the dry fish and stock fish with hot water and wash thoroughly to remove sand and impurities.

Parboil your meat the normal way, with all the necessary ingredients (2 cubes of knorr or maggi, salt, onions, half T/S of thyme and other spices or flavors of choice).

Add water to the meat after about ten minutes and cook till it is soft enough for consumption and the water is almost dried (just about 1 cup left). You will need to add 3-4 cups of water at this point. Add the washed dry fish and stock fish, about 10 to 15cl of palm oil, ground crayfish, stir, cover and cook for 10-15 minutes.

Add salt and pepper to taste, add a cube of maggi or knorr (optional), add the ground ogbono seeds, stir and cook for another five minutes.

Allow for about three minutes before adding the chopped fluted pumpkin leaves or bitter leaves.

You just made a very delicious Nigerian ogbono soup! It is indeed very mouth-watering!

Author: Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: culinar, cuisine, bucatarie, supa, nigeria, africa,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.