Logo

Nigeria/ Placinte africane

Author: admin
Posted: 2 years ago
Read: 25264 times
Nigeria/ Placinte africane Image

Nigeria/ Placinte africane

RO

Am multe amintiri din copilărie. Îmi amintesc când eram mici, petreceam mai mult timp cu mama decât cu tata. Asta se pare că e situația în majoritatea familiilor, din câte știu eu. Copilăria mea a fost împărțită în mai multe părți. O parte dintre memoriile pe care le am eu se referă la gătit și la diferitele treburi de prin casă pe care le făceam. 

Una dintre aceste delicatețe pe care iubeam să le gătesc erau clătitele. Acestea sunt diferite însă de cele din Anglia. Pe acestea le vom numi clătitele africane.

Cum se prepară:

1. Cerneți 3 cupe de făină într-un bol

2. Adăugați o linguriță de praf de copt

3. Adăugați patru linguriițe de zahăr, o jumătate de linguriță de sare și trei de piper negru.  

4. Amestecați toate ingredientele uscate.

5. Bateți două ouă alături de ingredientele uscate și amestecați din nou. Puteți adăuga și un pic de ceapă tăiată mărunt dacă doriți. 

6. Adăugați ușor un pic de apă și amestecați până are o consistență ușoară și se prelinge când ridicați lingura. Nu faceți amestecul lichid. 

7. Încălziți niște arahide într-o tigaie încinsă. Lăsați uleiul să acopere baza tigăii.

8. Atunci când uleiul este încins, folosiți o lingură pentru a turna amestecul în ulei. Una dintre aceste linguri va forma baza prăjiturii.

9. Amintiți-vă să învârtiți clătitele ca să nu se ardă. Lăsați-le să capete o culoare aurie și să se coacă și pe dinăuntru. Dacă doriți să fie mai crocante, puteți să le lăsați mai mult, dar aveți grijă să nu se ardă. 

Piperul și ceapa și uleiul transformă aceste clătite în unele foarte diferite față de cele englezești. 

Clătitele africane pot fi mâncate la masă sau ca și gustare. La masă, le puteți mânca cu ceai. Ca și gustare, le puteți mânca alături de un pahar de Cola sau niște suc de portocale.  

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.howtodoing.com

EN

Growing up has its memories.  I think as siblings, we spent more time with our mother than with our father. That seems to be the most prevalent situation in many homes I reckon. There were many parts to us growing up. Doing household chores and cooking were part of those memories.

One of those delicacies we were fond of eating and learning to prepare was pancakes. This was different from the English pancakes. This one we can call the African pancake.

How to Prepare:

1. Sieve 3 cups of flour into a  bowl

2. Add a teaspoon of baking  powder

3. Add four tablespoons of sugar, half a teaspoon of salt, and three tablespoons of dry red pepper.

4. Stir all the dry ingredients together.

5. Whisk two eggs into the dry ingredients and stir again. You may add a little of very finely chopped onion for some zing.

6. Gently add water to the mix until it becomes a gently dropping consistency.  Do not make it light.

7. Heat some groundnut oil in a frying pan. Let the oil be just a little above the quantity that will cover the base of the pan.

8. When the oil is hot, use a kitchen spoon to scoop the mixture into the oil. One of such spoons will give a flat cake.

9. Remember to turn the cakes over to the other side, not letting them burn. Let them get golden enough and be done on the inside. If you want them to be a bit crispy, you can do that but avoiding them getting burnt.    

It is the addition of the pepper and the onion and the little extra oil that make this pancake different from the English pancake.

African pancakes can be eaten as a meal or as a snack.  As a meal, you may eat with a cup of tea for breakfast. As a snack, you may eat with a soda or some orange juice. 

Author: Tubonemi - Nigeria

Share it!
Tags: clatite, culinare, africa, nigeria,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.