Logo

Nigeria/ Fiecare hotel are o Suya

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 18019 times
Nigeria/ Fiecare hotel are o Suya Image

Nigeria/ Fiecare hotel are o Suya

RO

Eu nu am fost niciodată la vreun hotel sau la vreo pensiune din țară care să nu aibă acest preparat în meniu. Fie că este oferit ca un aperitiv, fie ca o masă principală, suya este o delicatesă pe care o veți iubi cu siguranță. Dar nimeni nu spune că trebuie să fiți într-un hotel ca să o gustați. În multe orașe din țară, veți găsi acest preparat delicios din carne amestecată vândut în toate piețele și cunoscut ca Mai Suya.

Suya este un aperitiv african care se crede că își are originile în nordul Nigeriei și în Niger, de la oamenii Hausa. Este mai bine cunoscut în Ghana ca chichinga sau mai bine ca tsitsinga.  

Suya este o gustare picantă foarte populară printre locuitorii din comunitățile acestor zone și poate fi transformată în shish-kebabi fripți cu carne amestecată. Este făcută din orice tip de carne ce vă place și un condiment din alună numit tankora sau un extract pudră din alone numit kuli-kuli. În Africa, alonele sunt același lucru cu arahidele.

Suya este de obicei servită cu pudră de tankora, ceapă tăiată bucățele, roșii, castraveți și varză. Ingredientele de bază sunt însă alunele prăjite, piperul și sarea, dar poate conține mai multe ingrediente, incorporând alte condimente precum paprika, ghimbir și usturoi, dar și pudră de ceapă.  

Diferite tipuri de carne pot fi folosite pentr suya. Puteți folosi carne de vită, de pui, de pește filet, vițel sau carne de oaie sau berbec. Eu personal prefer suya de berbec decât versiunea mai popular de suya de vită. Gustul este electrizant! Pentru legume, va trebui să spălați bine de tot și să tăiați bucăți mici de roșii, ceapă și ardei verde. Alegeți-vă un tip de carne și legumele și pregătiți-le în două boluri diferite pentru a fi amestecate.

Pentru a prepara suya, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:


·         ½ kg de carne – tăiată în bucăți

·         Legume – tăiate în bucăți  

·         1 cană de alune prăjite

·         3 lingurițe de ardei cayenne

·         1 linguriță de ardei paprika

·         1 linguriță de sare

·         ½ linguriță de pudră de usturoi ½

·         ½ linguriță de pudră de ceapă

·         1 cub sau două lingurițe de condimente Maggi – un condiment cu o varietate de mirodenii.

·         Ulei de arahide

Veți avea nevoie de: bețe, boluri și un cuptor.

Înainte de a vă prepara suya nigeriană, folosind bețe de lemn în loc de bețe de metal, cel mai bine este să le scufundați în apă apă rece pentru cel puțin 5 ore. Acest lucru asigură faptul că bețele nu vor lua foc în timpul prăjirii suya. Tăiați felii subțiri din carne. De obicei, trebuie să înghețați carnea puțin înainte de a o tăia, vă va fi mai ușor să o tăiați. Dacă feliile sunt prea lungi și mari, atunci tăiați-le în bucăți mici pentru ca atunci când le puneți pe bețe, să nu curgă prea tare.

Acum puneți feliile de carne pe bețele pentru suya.

Puneți niște ulei de arahide într-un bol, adăugați puțină sare și amestecați. Folosind o perie pentru gătit, amestecați uleiul de arahide pe feliile de carne. Acest lucru este ceea ce ajută bucata de suya să stea pe băț.  

Într-un bol mare, amestecați condimentele pentru suya și apoi scufundați bucățile de carne în el pentru ca aceasta să tragă pe cât de mult sos posibil. Toată carnea va fi acoperită de sosul suya când veți termina.

Puneți carnea condimentată pe o farfurie plată, acoperiți-o cu o fâșie de hârtie și lăsați-o la marinat o oră. Deși experții culinari de obicei pun carnea în frigider pentru a se marina, Mai Suya vă vor spune că această carne nu ar trebui să fie pusă în frigider pentru a se marina.

Odată ce carnea a stat la marinat o oră, încălziți cuptorul timp de 10 minute. Ar trebui să setați grătarul la 150 de grade Celsius sau la 300 de grade Fahrenheit.

Puneți carnea în cuptor pentru a se frige.

După 15-20 minute, întoarceți carnea pentru a se frige și pe cealaltă parte. Durata de frigere depinde de cât de mari sunt bucățile de carne. Frigerea pentru ambele părți este de 30-40 de minute.

Frecați uleiul de arahide ce a rămas pe ambele părți ale cărnii. Măriți temperatura cuptorului puțin și frigeți pe fiecare parte timp de 5 minute.

Serviți-o cu bucăți de carne, roșii, varză și castraveți. Merge foarte bine și cu garri de băut (cereal cassava) sau cu un pahar mare de Cola.

Autor: Tubonemi - Nigeria
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.lokaldeals.com.ng

 

EN

I have not been to any hotel or resort in the country that did not offer this meal. Whether as an appetizer or as a main meal, suya is one delicacy you are bound to relish. And no one says that you have to be in a hotel to eat it. In many cities across the country, you will find this delicious skewered meat sold at several street corners by the suya master known as Mai Suya.

Suya is an African grilled appetizer believed to have originated with the Hausa people in northern Nigeria and Niger. It is also well-known in Ghana as Chichinga or better still, Tsitsinga.

Suya is a very popular spicy snack and meal among the locals in communities of this area and can be made into roasted skewered shish-kebabs. It is made with your choice of meat and a peanut-spice rub called tankora or a peanut powder extract called kuli-kuli.  In Africa, peanuts are also known as groundnuts.

Suya is usually served with the tankora powder, sliced onions, tomatoes, cucumber and cabbage. The basic flavor ingredients however are roasted ground peanuts, pepper and salt, but it can be more elaborate than that, incorporating other kitchen staples like paprika, ginger, and garlic and onion powder.

Varieties of bite-size pieces of meat can be used for Suya. You can use beef, boneless chicken, and fish-filet, veal or goat meat also known as mutton, or ram. I personally prefer the ram suya over and above the more popular beef suya. The taste is just electric! For the vegetables, you will need to thoroughly wash and cut bite-size pieces of tomato, onions and green pepper. Put your choice of cut meat and vegetables in separate bowls ready for skewering.

To prepare Suya, you will need the following ingredients:


·         ½ kg of Meat - cut in pieces

·         Vegetables - cut in pieces

·         1 Cup Roasted Peanuts

·         3 teaspoonful Cayenne Pepper

·         1 Teaspoonful Paprika

·         1 Teaspoonful Salt

·         ½ Teaspoonful Ground Ginger

·         ½ Teaspoonful Garlic Powder

·         ½ Teaspoonful Onion Powder

·         1 Cube or 2 teaspoonful Maggi Seasoning - a flavor enhancer with a rich mélange of spices.

·         Peanut (groundnut) oil

Tools youll need: Skewers or sticks, bowls and a grill

Before you make your Nigerian Suya, using wood sticks instead of metal skewers, it is best to soak the Suya sticks in cold water for at least 5 hours. This ensures that the sticks do not burn during the roasting of the Suya. Cut the beef into very thin fillets. Usually, if you freeze the beef a little bit, it makes the cutting easier. If the fillets are long and large, cut them into small pieces such that when you thread them on the sticks, they will not flap too much.

Now thread the fillets of beef on the Suya sticks.

Put some groundnut (peanut) oil in a bowl, add a small quantity of salt and stir. Using a cooking brush, rub the groundnut (peanut) oil on the threaded fillets of beef. This is what helps the Suya spice stick to the meat so make sure you do not leave out any part of the meat.

In a wide dish, spread the Suya spice and dab the threaded fillets of beef in the spice so that the beef takes up as much of the spice as possible. All the beef will be covered with the Suya spice when you are done.

Place all the now spiced beef in a flat plate, cover with a thin plastic film and leave to marinate for 1 hour. Although culinary experts usually put beef in the fridge to marinate, the Mai Suyas would tell you that beef to be used for Suya should not be put in the fridge

Once the beef has marinated for 1 hour, set your oven to preheat for 10 minutes. The settings should be Grill at 150°C or about 300°F

Place the beef flat on the oven rack and put in the oven to roast.

After 15 - 20 minutes, flip the beef to roast the underside as well. The length of time youll roast each side depends on how thick the fillets are. So total roasting time for both sides of the beef is 30 - 40 minutes.

Rub some of the remaining groundnut oil on both sides of the beef. Increase the oven temperature a bit and roast either side of the beef for 5 minutes each.

Serve with chunks of onions, tomatoes cabbage and cucumber. It goes well with soaked drinking garri (cassava cereal) or simply with a tall glass of coke.

Author: Tubonemi - Nigeria

 

Share it!
Tags: suya, nigeria, mancare, food,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.