Logo

Muzeul Hartilor

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 7805 times
Muzeul Hartilor Image

Muzeul Hartilor

RO

Hărţile sunt ceva cât se poate de practic – o dovadă de infrastructură înfloritoare, de administraţie, diplomaţie şi mediu politic prosper sau de frumuseţe geografică. Sunt făcute să ne ofere informaţii cât se poate de precise şi, cel mai important, cât se poate de actuale – direcţia corectă în momentul prezent, resurse naturale, graniţe de stat, nume de localităţi, adâncimi de ape şi înălţimi de munţi. Ce idee s-ar ascunde, prin urmare, în spatele unui Muzeu de Hărţi?

Nu ar fi la fel de amuzant să dăm un răspuns concret aici – dar este cu siguranţă momentul să amintim despre Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi poate că după o vizită în acest loc minunat, veţi afla şi răspunsul la această întrebare. Până la urmă, la anumite întrebări se poate răspunde în mai multe feluri.

Muzeul se găseşte, desigur, în Bucureşti, pe strada Londra, numărul 39, sectorul 1. Este o îmbinare spectaculoasă de practic cu artistic, de util cu estetic – cele 16 săli urmăresc evoluţia ştiinţific-artistică a domeniului cartografic de pe întregul mapamond, dar în special cele care se referă la România.

Ne întâlnim în aceste săli cu nume clasice de oameni cu astfel de înclinaţii, care au ajutat la evoluţia treptată a lumii până la ceea ce cunoaştem noi astăzi – Herodot, Ptolemeu, Strabon.  Din secolul XVI trecem fără grabă până înspre Renaştere, unde cartografia se îmbina din ce în ce mai mult cu matematica. Se ajunge, în cele din urmă, cronologic, până la momentul prezent, punându-se accentul pe modificările chipului lumii ca urmare a dorinţei diferitelor popoare de a fi libere.

Se găsesc expuse aici 667 de hărţi, gravuri, desene, litografii, precum şi alte obiecte specifice tematicii muzeului. 

 

Autor - Mangalea Ioana

Sursa foto - jurnalul.ro

EN

Share it!
Tags: muzeu, romania, harti, cartografie


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.