Logo

Copiii mexicani se joaca

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 17857 times
Copiii mexicani se joaca Image

Copiii mexicani se joaca

RO

Continuarea articolului

Balero este un joc în care un copil se joacă de unul singur. Este de fapt o jucărie care arată ca și un cilindru cu o gaură în el. În gaură se găsește un băț ce se potrivește perfect. Micul cilindru și bățul sunt legate cu o ață lungă. Scopul este să arunci cilindrul în aer și acesta să aterizeze cu gaura pe băț. Există multe trucuri care pot fi folosite în acest joc. Copiii vor vedea de câte ori pot să arunce barelo în băț fără ca acesta să cadă jos. Oricum, Barelo poate fi jucat cu multe trucuri.

O altă jucărie populară este Trompo sau Whipping top.  Aici este folosită o sfoară pentru a arunca Trompo-ul. Acesta este înfășurat cu sfoara în partea de jos, iar apoi aruncat pe o suprafață dură, în timp ce tragi sfoara. Sunt mai multe feluri în care poți înfășura Trompo-ul pentru a obține rezultate diferite. Unele au o crăpătură în partea de sus pentru a fixa sfoara la început. Această jucărie poate fi aruncată pe o suprafață dură, pe mână, umăr sau gât. Partea amuzantă din joc sunt diversele locuri pe care se poate arunca Trompo-ul pentru a se desfășura, depinde dacă titirezul este destul de rapid.

Tablitas sunt bucăți regulate de lemn legate printr-un fel de mătase. Când prima bucată o atinge pe adoua, o cascadă întreagă de astfel de jucării se rostogolește până când a doua cade mai jos de prima. Acest joc este la fel ca jocul american “Jacobs Ladder”

Bine-nțeles, cum să uităm de faimosul piñata. Aceasta este o jucărie făcută din carton sau din lut. Un copil este legat la ochi și primește o bâtă sau un băț. Un piñata este legat de o creangă de copac și este ridicat sau lăsat în jos, în timp ce copilul încearcă să-l lovească. Fiecare copil primește trei încercări de a doborâ jucăria, depinde cât de mulți copii stau la rând.

După ce copilul a lovit de câte ori i s-a permis, acesta este dezlegat la ochi, iar următorul copil este legat pentru a încerca să lovească piñata. Jocul acesta este unul tradițional, jucat doar de Crăciun sau pe 6 Ianuarie.
Originalul piñata este o stea, și este simbolul stelei din Betleem, care conducea magii spre iesle.
    
Autor: Dody Mitchel – USA
Traducător: Emmy JK

   

EN

Balero is a game that a child plays by himself.  It’s actually a toy that looks like a little barrel with a hole in it.  In the whole is a stick that fits perfectly.  The little barrel and stick are connected by a length of twine.  The goal is to throw the little barrel off of the stick, flip it into the air, and have it land hole side down back on the stick.  There are many tricks that can be played with a Balero.

Children will often see how many times they can flip the Balero onto the stick from the stick without dropping it once.  The Balero can be done with a lot of tricks.
Another popular toy is the trompo or Whipping top.  This is like a top except that a string is used to launch the Trompo.  The Trompo is wrapped with string on the bottom and then launched onto a hard surface while pulling the string.  There are several ways to wrap the Trompo to get different results.  Some have a slit in the top to lay the string when starting it.  Others require a slip not around the neck on top. 

Either way the Trompo can be spun on a hard surface, the hand, the shoulder, the neck.  Part of the fun of a Trompo is the many different places it can be spun if the spinner is quick enough to catch it.  
Tablitas are wooden blocks connected by some silk.  When the first is lowered to touch the second, a cascade of block tumbling occurs until he second falls below the first.  This is the same as the American toy “Jacobs Ladder”.
Of course, who could forget the famed piñata.  This is a toy made of cardboard or a clay pot.

One child is blindfolded and given a bat or stick.  A piñata is hoisted over a branch and raised or lowered as the child tries to hit it.  Each child will receive on to three hits to hit the piñata down depending on the parents and the number of children waiting for a turn.

After their allotted number of hits, the child is un-blindfolded, and the next child is blindfolded for a chance to hit it.  The piñata is traditionally only used at Christmas or January 6th.  The original piñata is a star and is a symbol of the star of Bethlehem leading the wise men to the manger. 

Author: Dody Mitchel - USA


Share it!
Tags: pinata, copii, jocuri, Mexic


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.