Logo

Mexic/ Vulcanul Colima erupe

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 8289 times
Mexic/ Vulcanul Colima erupe Image

Mexic/ Vulcanul Colima erupe

RO

Recent, natura a oferit oamenilor un spectacol uimitor în Mexic, atunci când vulcanul Colima a erupt. Un turist a filmat totul, iar imaginile au devenit imediat foarte populare pe internet. Erupția a avut loc în jurul orei 9:15 dimineața miercuri. În doar cinci minute, vulcanul aruncase în aer cenușă vulcanică, lavă încinsă și bucăți de pietre care au sărit în aer din pricina presiunii foarte mari de sub scoarța terestră.

Profesorul Erik W. Klemetti, un cunoscut vulcanolog care predă la Universitatea Denisom celor care sunt interesați de vulcanologie a explicat fenomenul. Vulcanul erupe în momentul în care presiunea cauzată de gazele subterane se adună și împinge laza încinsă la suprafață. Aceasta este aruncată pur și simplu în aer de presiune, adică ceea ce vedem noi când un vulcan erupe. Pe lângă lava încinsă, vulcanul mai aruncă și un flux piroclastic format din roci încinse și gaze toxice care coboară din vârful vulcanului până la baza lui. Elementele cele mai periculoase din timpul unei erupții vulcanice nu sunt bucățile de lavă încinsă, ci gazele toxice și rocile încinse ce pot fi aruncate la kilometrii întregi. Profesorul a mai explicat și că această erupție seamănă cu momentul deschiderii unei șampanii.  

Vulcanul Colima este unul dintre cele mai active vulcani din Mexic. Faptul că a erupt ziua în amiaza mare a constituit un adevărat spectacol pentru turiștii veniți în vizită în zonă. 

Autor: Raluca
Sursa photo: www.avo.alaska.edu

 

EN

Share it!
Tags: colima, mexic, vulcan,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.