Logo

Ingredientele italiene, prezente in toate bucatariile lumii

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 5747 times
Ingredientele italiene, prezente in toate bucatariile lumii Image

Ingredientele italiene, prezente in toate bucatariile lumii

Food

Când spui Italia, automat te duci cu gândul la acele preparate care au adus faimă ţării şi au propulsat-o printre cele mai vizitate destinaţii gastronomice de către turiştii gurmanzi şi nu numai.

Printre acele preparate tradiţionale italiene se regăsesc unele dintre cele mai gustoase şi savuroase, adăugate de toate bucătăriile lumii în meniul lor.

Iată câteva exemple:

Parmezan – denumirea de parmezan este atribuită mai multor brânzeturi, însă adevăratul parmezan este Parmigiano Reggiano, preparat în unele regiuni ale peninsulei precum Parma, Regio Emilia, Modena, Bologna sau Mantova.

Parmezanul autentic are o culoare uşor gălbuie, este tare şi cu o textură granulată, uşor nisipoasă, pe alocuri puţin crocantă.

Acest ingredient al bucătăriei italiene se poate consuma ca atare, cu paste, în salate, tăiat cu ajutorul cuţitului econom, pentru a obţine efectul de fâşii foarte fine, sau ras. La fel de bun este şi în risotto sau în supe (este ingredientul nelipsit din minestrone, iar în unele supe, crusta se poate fierbe pentru a da o aromă mai intensă), în sosuri sau folosit ca umplutură pentru ciuperci, roşii sau vinete la cuptor.

Din peisaj nu putea lipsi nici mozzarella, un termen folosit pentru a denumi mai multe tipuri de brânzeturi italiene: mozzarella din lapte de bivoliţă sau din lapte de vacă pasteurizat sau nepasteurizat, mozzarella făcută integral sau parţial din lapte degresat şi mozzarella afumată.

Textura sa fină şi moale o face ideală pentru pizza, în combinaţie cu diferite tipuri de paste, în special pentru lasagna, sau pentru salata caprese.

Prosciutto crudo, adică şuncă uscată la aer, crudă, care se taie în felii subţiri şi savuroase, este servită ca antipasto, înfăşurat pe câte o grisină. Se potriveşte foarte bine la aperitive sau peste un blat de pizza. La fel de îndrăgit este în combinaţie cu pepene galben şi un pic de gorgonzola sau piersici, dar şi cu pere trase la tigaie.

Bresaola – mai puţin cunoscut decât celelalte ingrediente, însă la fel de gustos şi adorat de italieni. Este un mezel sărat, din carne de vită, obţinut prin uscarea la aer timp de două-trei luni (după ce a stat la macerat cu sare şi nucşoară, scorţişoară). Iar după ce se usucă bine, îşi schimbă culoarea în roşu închis, intens, pierzând cam 40% din greutatea iniţială.

Bresaola se găseşte din abundenţă în nordul Italiei, unde se serveşte ca antipastio feliată foarte fin.

În celelalte zone ale Italiei, se poate mânca simplu, cu pâine frecată cu usturoi, sau se poate stropi cu câteva picături de ulei de măsline, suc de lămâie sau oţet balsamic.

Aceto balsamico - este un produs tradiţional italian care se fabrică numai în două provincii din nordul Italiei – Modena şi Reggio Emilia. Acest oţet este foarte aromat (se îmbuteliază în sticle mici şi sunt suficiente câteva picături la un preparat), dens, închis la culoare, fructat şi uşor înţepător.

Oţetul balsamic este ideal pentru dressingurile de salate, sosuri, marinate, creveţi, paste, ouă, peşte, pere, căpşuni, carne de vită sau risotto.

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.