Logo

Industria auto dupa 15 ani!

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 11488 times
Industria auto dupa 15 ani! Image

Industria auto dupa 15 ani!

RO
Ieri, 30 septembrie, s-au împlinit 15 de la semnarea contractului de privatizare a uzinei Dacia cu producătorul auto francez, Renault. La evenimentul aniversar de marți, de la Titu, au fost prezenți președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, senatorul Ecaterina Andronescu, reprezentanți din conducerea companiei Renault, oficialități locale, conform agerpres.ro.

Preluarea Daciei de către Renault în anul 1999 a fost cea mai reușită privatizare făcută de guvernul postdecembrist din România. Francezii au transformat firma care se confrunta cu probleme deosebite: aparat industrial uzat, gamă de produse învechită, structură financiară fragilă, capacitatea de inovare limitată, rețea de furnizori depășită, în cel mai mare exportator al României.

Astăzi, Dacia este un actor major al economiei naționale. Este cel mai mare exportator al României, compania cu cea mai mare cifră de afaceri din țară și unul dintre cei mai competitivi constructori de automobile la nivel european și chiar mondial. Prin tehnologia de fabricație de ultimă generație, vehiculele franceze produse la Mioveni au cucerit piețele auto europene și nu numai.

Cu ocazia evenimentului, premierul Victor Ponta a declarat că Dacia-Renault este pilonul principal al creșterii economice a României. Tot el a adăugat că Franța ocupă primul loc în topul principalelor destinații de vânzări Dacia, fiind urmată de Germania. „Sunt mândru că Dacia-Renault, singurul constructor auto complet din România, a fost pilonul principal al acestei creșteri economice, cu 4,48 de miliarde de euro în 2013, asigurând 3% din PIB-ul României. Sunt mândru de conducerea Dacia-Renault și de muncitorii acestei uzine care a fost, anul trecut, cel mai mare exportator al României, acoperind 7,7% din exporturile totale ale țării. În ultimii 4 ani, peste 90% din producția de vehicule a Dacia a fost exportată în peste 42 de țări, prin peste 1.800 de puncte de distribuție. (…) Sunt bucuros că, în 2014, tendința de creștere a vânzărilor Dacia la nivel global se menține. În primele opt luni ale anului, vânzările în Uniunea Europeană au crescut cu 30,2%. În România, Dacia a vândut în primele 8 luni ale anului peste 17.000 de unități (acoperind 33,1% cotă de piață). În România există 80 de puncte de vânzare Dacia,” afirmă premierul.

În cei 15 ani după privatizarea Dacia, compania Renault a făcut investiții de 2,3 miliarde de euro. Acum, Dacia are 17.000 de oameni care lucrează direct în producție. Anul acesta, Renault România aniversează 10 ani de la lansarea Logan și 15 ani de activitate, iar Centrul de la Titu împlinește 4 ani de la înființare.

Sursa foto: transporter.ro
Narcisa Morariu

EN

Share it!
Tags: Dacia, Renault, privatizare, aniversare, 15 ani


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.