Logo

India/ Sarbatorile de Pasti in India

Author: admin
Posted: 3 years ago
Read: 18348 times
India/ Sarbatorile de Pasti in India Image

India/ Sarbatorile de Pasti in India

RO

Duminica de Paști, prima zi după învierea lui Iisus după ce acesta a fost crucificat pentru a salva lumea de păcat, a fost sărbătorită cu multă fericire în statele unde comunitățile creștine domină în India, precum Mizoram, de către diferite culte creștine precum baptiștii, penticostalii sau prezbiterianii.

Membrii tineri ai Bisericii Prezbiterane au strigat când s-au rugat cântând „He’s Arisen” („A înviat!”) și au participat la multe activități la biserică. Bisericile Baptiste și Penticostale au organizat multe evenimente în întreaga țară pentru a sărbători învierea Domnului.  

Primul Ministru Narendra Mori a urat Paște Fericit tuturor locuitorilor Indiei și l-a numit pe Iisus Hristos un exemplu pentru întreaga lume. Modi a scris pe Twitter: „Paște fericit tuturor. Fie ca această zi să aducă în societate spiritul armoniei și păcii. Învățăturile lui Iisus inspiră o lume întreagă. Haideți să creăm o lume dreaptă, veselă și iubitoare.”  

Alți lideri importanți s-au alăturat lui. Ministrul șef al statului Kerala, care are o populație majoritar creștină, Oommen Chandy a urat Paște Fericit oamenilor spunând că „Paștele este festivalul speranței și învierii lui Iisus. Un Paște Fericit tuturor.”

Paștele este asociat cu preparate special în India, când sunt organizate praznice tradiționale în toate casele creștine. Ouăle colorate de Paște au fost cu siguranță elementele principale ale întregului eveniment.  

În Kerala, Paștele a fost sărbătorit prin rețete care mai de care mai interesante. Cline Figarado, casnică, a vorbit despre ce a gătit ea de Paște: „eu prefer să înmoi strugurii cu 10 zile înainte de Paști într-o cantitate potrivită de zahăr. Unii oameni încep acest proces cu câteva zile înainte. Unii adaugă chiar și făină la amestec.” 

„Asigurați-vă că extrageți laptele de cocos de două ori. Prima dată obțineți un lapte mai gros, așa că puneți-l deoparte și folosiți-l pe al doilea, care are o consistență mai apoasă pentru a fierbe legumele” a adăugat ea. 

În Puducherry, Elisabeth Faciolle de 72 de ani a sărbătorit Paștele cu nepoții ei și a declarat că i-a amintit mult de copilărie: 

„În zilele acelea când eram eu copil, fugeam la magazine pentru a cumpăra ouăle de Paști care erau tari ca piatra deoarece erau făcute din zahăr. Îmi amintesc de asemenea cum mâncam din curcanul Kurma acasă la unchiul meu.” 

În nord-estul Indiei, oamenii vor doar să se bucure și să se distreze cu mâncare condimentată. Chequevera Sangma din Meghalaya spune că: „Nouă ne plac mâncărurile cu chilli. În orașul meu natal pregătim Anishi și porc cu vlăstar de bambus de Paști. La desert mâncăm fructe proaspete.”  

Și în Delhi creștinii s-au distrat la nebunie. Proprietara de magazin, Jude D’Mello în vârstă de 56 de ani a declarat că „pentru Lent, noi nu mâncăm carne. De Paști, postim cu delicatese indiene din estul țării precum fugias și moile de rață. Ouăle de Paști, chiflele și vindaloo sunt câteva dintre preparatele pe care fiecare casă din estul Indiei le pregătește de Paști.”  

Cele mai frumoase celebrări de Paști din India au fost organizate fără discuții în Goa, cel mai frumos oraș din India. O studentă, Lillian, a vorbit despre ce a pregătit ea pentru Paște: „pe lângă tradiționala pâine cu ouă de Paști, noi am pregătit delicatese goan precum porcușor făcut friptură, sorpotel, carne de oaie Xacuti și Crevetă Balchao.”

„Când mă întorceam acasă de la slujbă, mereu așteptam să mănânc Sannas cu nucă de cocos” a spus un alt tânăr din Goa, Christian Felix Suarez.

Este clar așadar că India a avut o duminică de Paști superbă! 

Autor: Raghav Hegde - India
Traducător: Raluca
Sursa photo: 

EN

Easter Sunday, which is the day of the resurrection of Jesus after his crucifixion, to redeem the world with his love, was celebrated with great happiness in the Christian dominated states in India such as Mizoram by the various church denominations, such as the Baptists, Pentecostal and Presbyterian Churches.

Young members of Presbyterian Church were particularly vocal in their prayers, singing, “He’s Arisen” and participating in the various church programs. The Baptist and Pentecostal Churches were heavily involved in organizing massive celebrations throughout the country as well.

Prime Minister Narendra Modi extended his Easter greetings to the people of India and cited Jesus Christ as an example to follow for the whole world. Mr. Modi tweeted: “Easter greetings to everyone. May this day further the spirit of harmony and brotherhood in society. The teachings of Jesus Christ inspire entire humanity. Let us pledge ourselves to create a world that is just, compassionate and joyful.”

Other important leaders too joined in. The Chief Minister of the state of Kerala, which has a majority Christian population, Oommen Chandy greeted the people, saying “Easter is a festival of hope and resurrection of Christ. I convey my warm greetings … and wish them a holy Easter.”

Easter is associated with great food in India, as traditional feasts were organized in all Christian homes. The colorful Easter Eggs were obviously the highlight of the whole show.

In Kerala Easter was celebrated with some great recipes. Celine Figarado, a homemaker, talks about what she did for Easter: "I prefer soaking the grapes just 10 days before Easter with the right amount of sugar. Some people start the process a few months ahead. Some even add wheat to the solution."

"Make sure you extract coconut milk twice. The first extraction is thicker, so set it aside and use the second one that is watery in consistency to boil the vegetables," she adds.

In Puducherry, 72-year old Elisabeth Faciolle celebrated Easter with her grandchildren, and says it reminded her of her own childhood: 

"Those days I remember as kids we would run to shops to buy Easter eggs, which were hard like stones, because they were made of just sugar. I also remember feasting on Turkey Kurma at my Uncles place.”

In North-East India, people just wanted to chill and have fun on East, with spicy food. Chequevera Sangma from Meghalaya says: "We really like our chilli-based food items. In my hometown we prepare Anishi and Pork With Bamboo Shoot for Easter. For dessert, we eat fresh fruits."

In Delhi too, Christians had a whole lot of fun. Says 56-year old shopkeeper, Jude D’Mello, "For Lent, we abstain from meat. On Easter, we feast on east-Indian delicacies such as Fugias and Duck Moile. Easter eggs, buns and vindaloo are some of the dishes that every east-Indian household prepares for Easter."

The best Easter celebrations in India were arguably held in Goa, India’s most exciting state. Says Lillian, a student, about what she prepared for Easter: "Apart from the usual Easter bread and eggs, we make goan delicacies like Whole Roast Pigling, Chicken Cafreal Roast, Sorpotel, Mutton Xacuti and Prawn Balchao.”

"On returning home from mass, I always look forward to having the Sannas that is made with coconut," says another young Goan Christian Felix Suarez.

Clearly, India had a great Easter Sunday!

Author: Raghav Hegde - India

Share it!
Tags: india, pasti, sarbatori, goa, delhi, asia,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.