Logo

India/Rogan Josh

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 8799 times
India/Rogan Josh Image

India/Rogan Josh

RO
Atât de mare este popularitatea mâncărurilor indiene că deseori, şi eu devin ţinta prietenilor mei din Statele Unite şi Europa ce mă întreabă dacă ştiu reţetele pentru unele dintre cele mai exotice feluri de mâncare indiene, precum Puiul Tikka, Masala Dosa, Sambas sau Pav Bhaji, printre altele. De exemplu, cineva care locuieşte într-un oraş din sudul Indiei precum Bangalore, la fel ca mine, ar putea să-şi trăiască întreaga viaţă fără a-şi da seama de mâncărurile din estul Indiei precum Puiul Bengalez cu Curry sau din zonele din jurul unor lacuri din nordul Indiei precum Liti, Pua sau Dhuska.
 
În misiunea mea de a-mi îmbunătăţi propria cunoştinţă despre India prin intermediul mâncărurilor exotice din câteva dintre regiunile sale, eu am dat mai întâi peste Rogan Josh. Rogan Josh este de fapt foarte popular în nordul Indiei, dar eu nu am ştiut de el până recent, când am fost la petrecerea de ziua unui prieten. 

Prima impresie? Rogan Josh este, simplu, cel mai delicios, bogat şi copios fel de mâncare pe care l-am mâncat vreodată. Am fost atât de curios în legătură cu acest fel de mâncare delicios, încât am decis să învăţ mai bine despre el, mai întâi întrebându-l pe un prieten al mamei mele despre acesta, iar apoi căutând mai multe informaţii pe internet. 

Rogan Josh a fost original un fel de mâncare specific persian, care a fost adus în India de către regii Mughal ce au stăpânit India timp de mai mult de patru sute de ani. Era imperiului Mughal a fost, probabil, cea mai rea perioadă din istoria Indiei, dar dacă ar trebui să le mulţumim pentru ceva, ar trebui să le mulţumim pentru că au adus Rogan Josh în India.
  
Rogan Josh este un fel de mâncare ce conţine un miel extrem de aromat. Numele mâncării, “Rogan Josh” derivă dintr-o combinaţie de limbi urdu şi persiane, în care roughan, înseamnă gras sau unt în persiană, iar josh înseamnă “pasiune” şi “entuziasm” în urdu.
   
Rogan Josh arată spectaculos când îl vezi prima dată, iar gura începe să-ţi lase apă imediat ce-l vezi. Mâncarea consistă în bucăţi de miel fiert înăbuşit care sunt gătite cu un sos, acesta fiind o combinaţie din ceapă rumenită sau ceapă eşalonată cu usturoi, iaurt, ghimbir şi cel mai important, condimente aromatice precum cuişoare, cardmom, frunze de dafin şi scorţişoară – de la care Rogan John obţine aroma unică.
  
Pentru a intensifica aroma, sunt folosite seminţe de şofran aduse special din frumoasa Vale Kashmir. Rogan Josh are o culoare bogată şi lucioasă roşie care arată foarte tentant. Cum îşi obţine această culoare roşie spectaculoasă? Prin adăugarea a mulţi ardei iuţi uscaţi din Kashmir. Aceşti ardei iuţi din Kashmir sunt speciali deoarece, în comparaţie cu ardeii iuţi roşii tipici ai Indiei care sunt foarte iuţi şi picanţi, ei sunt doar uşor picanţi, şi nu vă ard limba atunci când îi gustaţi. Acest lucru îi face pe ardeii iuţi din Kashmir favoriţi pentru cunoscătorii de mâncăruri indiene din Vest care preferă ca mâncărurile lor să fie uşor picante, şi nu foarte iuţi şi picante.
 
Rogan Josh poate fi găsit în multe restaurante indiene din Europa şi America de Nord care servesc mâncăruri din partea de nord a Indiei. Eu nu aş recomanda cititorul să încerce să-l gătească acasă deoarece sunt prea multe ingrediente necesare pentru a-l prepara perfect şi e mult mai uşor să guste din acest fel de mâncare minunat la cel mai apropiat restaurant indian. Dar dacă aveţi această oportunitate – este o experienţă culinară pe care v-o veţi aminti mult timp mai târziu! 

Autor: Raghav Hedge - India
Traducător: Raluca 

EN

Such is the worldwide popularity of Indian food that, I often find myself the target of several friends in the United States and Europe, asking me for recipes of some of the most exotic Indian dishes such as the Chicken Tikka, Masala Dosa, Sambar and Pav Bhaji among many. But the diversity of India is such that each region in India has its own specialty in food. For instance, somebody in a South Indian city like Bangalore like me may live his entire life blissfully unaware of dishes from eastern India such as the Bengali Fish Curry, or from the hinterlands of North India such as Liti, Pua or Dhuska.

In my quest to improve my own knowledge of India through the exotic dishes of several of its regions, I first chanced upon the Rogan Josh. The Rogan Josh is actually quite popular in North India, but I had no knowledge of it until recently, when I had it at a friend\'s birthday party.

First impression? Rogan Josh is easily the most delicious, sumptuous and fulfilling food I\'ve ever had. So intrigued by this wonderful dish, I decided to learn more about it, first asking my friend\'s mother about it and then doing a bit of research on it on the internet.

The Rogan Josh is originally a Persian dish, which was brought to India by the Mughal kings who rules over India for over four hundred years. The era of the Mughal Empire was perhaps the worst period of Indian history, but if there is one thing to be thankful to them for, it would be for bringing to India the Rogan Josh.

Rogan Josh is a highly aromatic lamb dish. The name of the dish, “Rogan Josh”, has been derived from a combination of Persian and Urdu languages, in which roughan, means fat or clarified butter in Persian, and josh, means, “passion” and “enthusiasm” in Urdu.

The Rogan Josh looks spectacular at first sight, and your mouth starts watering as soon as you see it. It consists of braised Lamb chunks that are fully cooked with a gravy, which is an amazingly eclectic combination of browned onions or shallots, garlic, yogurt, ginger and most importantly, aromatic spices such as cloves, cardamom , bay leaves and cinnamon - from which the Rogan Josh gets its unique aroma.

To further enhance the aroma, saffron seeds that are specially brought from the beautiful Kashmir Valley are used. The Rogan Josh has a rich and luscious red color which looks highly tempting. How does it get this spectacular red color? By adding lots of completely dry Kashmiri chilies. The Kashmiri chilies are special because unlike typical Indian red chilies that are really hot and spice, they are very mildly spicy, and hardly burn your tongue when you taste them. This makes Kashmiri chilies a favorite of Western connoisseurs of Indian food who like their Indian dishes mild, rather than too hot and spicy.

Rogan Josh is available in many Indian restaurants in Europe and North America that serve North Indian food. I wouldn\'t recommend the reader to try it out at home as there are far too many ingredients required to prepare it perfectly, and so it\'s far more convenient to sample this wondrous dish in the nearest Indian restaurant. But do have it if you get the opportunity – it\'s a culinary experience that you will remember for a long time! 


Autor: Raghav Hedge - India 

Share it!
Tags: rogan josh, India, zappernews, mancare


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.