Logo

Hawai/ Lava expladeaza in Kilauea

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 13196 times
Hawai/ Lava expladeaza in Kilauea Image

Hawai/ Lava expladeaza in Kilauea

RO

Un eveniment pe cât de spectaculos, pe atât de periculos a avut loc în Hawaii, unde prăbușirea unui crater a dus la o explozie de lavă din vulcanul Kilauea. Acesta a început să arunce cu gaze, roci și lavă încinsă după ce, din motive necunoscute, un crater s-a prăbușit.

Potrivit lui geologului Janet Babb care lucrează în Hawaii la Centrul Geologic al Statelor Unite în Hawaii, această explozie poate fi comparată cu „o sticlă de șampanie. Vezi lichidul, dar nu vezi și gazul acumulat în lichid.” Potrivit acesteia, când roca masivă s-a prăbușit de pe marginea craterului în interiorul vulcanului, a reușit să miște dopul din locul în care se afla și să elibereze gazul ce a adus cu sine în atmosferă rocile, fumul gros și lava foarte fierbinte.

Din anul 1800 până în 1924, craterul nu a suferit nici o modificare. În anul 1924 însă, vulcanul a erupt puternic, iar craterul s-a dublat. De atunci, zona a fost închisă pentru turiști și deci anul acesta, când a avut loc a doua erupție a vulcanului Kilauea, nu au existat victime.

Potrivit geologului Janet Babb, luni dimineața, ziua în care a avut loc erupția, în Hawaii s-a simțit și un cutremur de 3,6 grade pe scara Richter, provocat de gazele puternice din vulcan. 

Autor: Raluca
Sursa photo: www.hvo.wr.usgs.gov

EN

Share it!
Tags: vulcan, hawaii, eruptie, crater, usa,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.