Logo

Grecia/ In Memoriam Demis Roussos

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 14330 times
Grecia/ In Memoriam Demis Roussos Image

Grecia/ In Memoriam Demis Roussos

RO

Demis Roussos, un cântăreț grec cunoscut internațional în anii 79 și 80 a murit săptămâna aceasta în Atena. Cele mai cunoscute cântece ale sale au fost “Goodbye My Love Goodbye“, „Forever and Ever“ și "Quand je taime".

Demis Roussos se trage dintr-o familie greacă care a locuit în Egipt încă din anii 1920. Așadar s-a născut acolo și și-a petrecut copilăria în Alexandria. Ca rezultat al crizei Suez, familia s-a mutat în 1961 înapoi în Grecia. Demis a primit o educație în muzică în Atena și a devenit un membru al diferitelor grupuri (The Idols, We Five). În 1968 a fondat grupul “Aphrodites Child” alături de Vangelis, care a devenit faimos cu sunetul său „grecesc” mai întâi în Franța și apoi în Germania.  

Printre cele mai cunoscute albume ale sale alături de Vangelis se numără „666”, bazat pe revelația biblică. La începutul anilor 70, Roussos a înregistrat primul album solo. Primul său album solo, „Fire and Ice” nu a fost prea cunoscut și rămâne astfel până azi.  

A reușit să-și înregistreze în 1973 hitul „Goodbye My Love Goodbye” care a devenit numărul unu în Germania și Elveția. Piesa este considerată nemuritoare și este continuu reînregistrată de alți atiști. Aceasta a fost urmată în fiecare an de câte un album solo în Anglia, împreună cu artiști de origine greacă și franceză în anii 70 alături de care a continuat să înregistreze cunoscuta linie melodică greacă – unii dintre aceștia fiind Luke Sideas și prietenii lui Demis din perioada grupului Aphrodites Child. Mai târziu au urmat albume mai sofisticate, cu alți muzicieni și o altă echipă de producție.

În parallel, Roussos a cântat câteva piese și în germană, fapt care l-a transformat într-un star pop în anii 70, lucru la care au contribuit și vocea sa distinct dar și look-ul său (părul lung și kaftan).

El a devenit cunoscut internațional pentru piesele cu versuri în până la șapte limbi. Piesa sa, „Forever and Ever” a ajuns în topurile din multe țări. În 1976 au colaborat cu alt musician grec faimos, Vangelis. Vangelis a scris și a produs multe dintre piesele de pe albumul „Magic” din 1977. Acest album a reprezentat momentul în care a început să cânte în diferite limbi, altele decât engleza și germane. De exemplu, el a cântat în spaniolă (Morir de lado a mi amor) sau franceză (mourir aupres de mon amour).  

În 1980, numele său de scenă era „DEmis”. Vangelis producea, compunea și aranja de asemenea încă două albume. Roussos a creat coloana sonoră pentru un film, „Blade Runner”, care a fost compus de Vangelis. Roussos a avut un mare succes în 1980 și 1990 în mod special în Franța.  

În 1985 a fost răpit de membrii Hezbollah din zborul de la Atena către Roma. Roussos a fost eliberat împreună cu alți 7 ostatici de naționalitate greacă după ce guvernul grecesc a eliberat un membru Hezbollah din închisoare.

Titlurile sale recente se învârt în jurul muzicii folk și electronice. În primăvara anului 2002 a organizat un turneu în Anglia și în 2008 și-a sărbătorit ziua pe scenă, când a împlinit 40 de ani. 

Autor: Hvroje Fraxinus - Croația
Traducător: Raluca
Sursa photo: www.sanatate.bzi.ro

EN

Demis Roussos, an internationally known Greek singer in the 1970s and 1980s, died this week in Athens. His best known songs were “Goodbye My Love Goodbye“, „Forever and Ever“ and "Quand je taime".

Demis Roussos came from a Greek family, who had lived in Egypt since the 1920s. Therefore, he was born there and spent his childhood in Alexandria. As a result of the Suez crisis, the family moved in 1961 back to Greece. Demis enjoyed a musical education in Athens and was a member of various groups (The Idols, We Five). In 1968 he founded the group with Vangelis called “Aphrodites Child”, who was with its "Greek" sound initially successful in France and then in Germany.

Among the highlights of publicized joint work with Vangelis was the concept album “666”, which is based on the biblical revelation. In the early 1970s played Roussos his first solo recordings. During the first solo album “Fire and Ice” was rather uncommercial - and subsequently remained largely unknown until today.

He was able to record in 1973 his first big hit “Goodbye My Love Goodbye” which became a number-one hit in Germany and Switzerland. The song is now considered as evergreen and was later re-recorded by other artists. This was followed at yearly intervals of further solo albums in English, together with predominantly Greek and French artists in the seventies which recorded the successful Greek sound - as Luke Sideras and Demis’s friends from the time of group Aphrodites Child. Later, more sophisticated Roussos’s recordings follow (Attitudes) with other musicians and production team.

In parallel, Roussos sang some German-language titles that made him a pop star of the 1970s, contributed by his distinctive voice, but also his appearance (long hair and kaftan).

He was known internationally by his recordings in up to seven different languages. His single

“Forever and Ever” came in 1973 in the charts in different countries. As of 1976, there were new collaborations with another successful Greek musician Vangelis. So Vangelis wrote and produced some of the songs on the album “Magic” in 1977. This album also marked the starting point for singing in languages other than English and German. For example, he sang in Spanish (Morir de lado a mi amor) or French (Mourir aupres de mon amour).

In the 1980s, he performed only by his first name "Demis". Vangelis produced, composed and arranged also in two other albums in that time. Roussos also lent a title from the movie “Blade Runner”, whose soundtrack was composed by Vangelis. Especially in France, Roussos had in the late 1980s and early 1990s still considerable success.

In 1985 he was kidnapped by Hezbollah members on the flight from Athens to Rome. Roussos was released along with seven other hostages of Greek nationality after the Greek government had dismissed a member of Hezbollah from prison.

His recent titles were a mix of folk and electronic music. In the spring of 2002, he completed a successful tour in England and in 2008 Roussos celebrated its 40th anniversary on stage.

Author: Hvroje Fraxinus - Croatia

Share it!
Tags: demis roussos, grecia, muzica, folk,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.