Logo

Cuba/ Problema complicata a apei

Author: admin
Posted: 1 year ago
Read: 5916 times
Cuba/ Problema complicata a apei Image

Cuba/ Problema complicata a apei

RO

Hola, sunt Jamaica Urban Legend și vă aduc noi știri despre Cuba. Dezvoltarea, desigur, este foarte importantă pentru o țară.

Bărbații stau pe trepte și joacă diferite jocuri cu cărți, femeile bârfesc afară, câinii vagabonzi se joacă pe străzi.

Fântâna familiei sau obiectul pe care familia o numește „fântână” este de fapt o gaură în pământ lângă o cinsternă. Singura modalitate de a ajunge la ea este de a intra într-o cămăruță foarte mică și de a folosi o găleată pentru a scoate apa.

Cuba pare că este o țară cu resurse bogate de apă, cu ploi abundente, râuri care trec prin insula și apă și o pânză freatică ce iese la suprafață în timpul primăverii.

Totuși, insula mereu s-a chinuit să ofere destulă apă proaspătă oamenilor.

O parte din problemă o reprezintă faptul că zonele unde oamenii locuiesc majoritatea oamenilor nu există apă potabilă. Deși capital Cubei este în partea de vest a țării, cea mai bogată în apă a țării, populația de 2,1 milioane de oameni are acum mai puțin apă pe cap de locuitor decât populația din alte zone. Pe lângă problemele de distribuție a apei, Havana și alte părți din țară suferă și din cauza lipsei de infrastructură și de sisteme de tratare a apei. Problemele s-au înrăutățit în ultim vreme din cauza secetei.

Lacurile din zona la Salinas din Parcul Național Ciénaga de Zapata de pe coasta de sud a Cubei sunt de obicei pline până în mai. Dar anul acesta, la jumătatea lunii pământul era încă crăpat de la seceta care deja afectează Cuba de trei ani.

Dar să ne întoarcem la familia noastră din apartamentul albastru, unde un copil de trei ani râde și dansează în fața televizorului unde niște monștrii strigă în spaniolă.

Băiețelul pe nume Diandro își ia în brațe jucăria cu Spiderman.

Cartierul lui, format din 120-150 de străzi, are o piață în aer liber pentru carne și fructe și un mini supermarket. Piața în aer liber se deschide la ora 10, dar localnicii ajung de la 9 pentru a se asigura că au timp să cumpere mâncare pentru familiile lor.

Ei locuiesc în sudul Havanei, pe o stradă la aproximativ 20 de minute de locurile pe unde se plimbă turiștii.

Cei care locuiesc aici nu au mașini, iar autobuzele nu trec prin cartierul ăsta. Locuitorii merg pe jos 16 străzi sau mai mult pentru a ajunge la lucru sau folosesc bicicletele.

Apa din fântâna lor improvizată vine din cinsternele de la guvern, “las pipas,” când cartierul lor are nevoie de ajutor.

Așa zisele „pipas” trec pe strada de lângă Ponton, principal stradă care duce la apeductul Cubei care duce în medie între 6.000 și 20.000 de litre de apă. Șoferii Pipas vin în Aguas de la Habana să-și umple cisternele cu apă. Ei se întorc la compania de apă în fiecare zi, odată dimineața și din nou seara la o altă stație de apă din oraș.

Fiecare familie primește 10 găleți de apă pe persoană.

În fiecare zi de lucru, Yan Alvarez ia o grămadă de ziare pe care scrie mare “Despacho.”

Fiecare arată cel puțin 10 locuri unde trebuie să pompeze apă peste tot în centrul vechi din Havana. Trebuie 20-30 de minute pentru a umple fântânile fiecărei case. 

Autor: Ricardo - Jamaica
Traducător: Raluca Ivanovici
Sursa photo: www.flickr.com

EN

Hola, it’s Jamaica Urban Legend with some more news on Cuba. Development of course, is so important to a country.

Men sit on the steps and play a hand of cards, women chat outside barred windows, stray dogs missing tufts of fur trot by.

What family members call their well lies beneath cracked concrete in a damp, old cistern. The only way to reach it is by stooping into the cupboard-sized “room” and dipping a bucket into a dark hole.

Cuba seems like a water-rich country, with abundant rainfall, rivers crisscrossing the island and groundwater that bubbles up in turquoise springs.

But it has always struggled to provide enough fresh water for its people.

Part of the problem is that the water isn’t where the people are. While Cuba’s capital city is in the wetter western part of the country, its population of over 2.1 million means that it has less water per capita than many other regions. Atop distribution problems, Havana and other parts of the nation also lack sufficient infrastructure and water-quality treatment. The strain has worsened in recent years due to drought.

The lake beds leading to the La Salinas area of Ciénaga de Zapata National Park on Cubas southern coast would usually be full from May rains. But by mid-month, they remained parched and cracked from the drought that has persisted in Cuba for about three years.

Back inside the fading blue apartment, a bouncy 3-year-old cheers to the sound of Spanish-speaking trolls on the television.

The little boy, called Diandro, grabs his stuffed Spiderman toy.

His neighborhood, made up of 120 to 150 blocks, has an open-air market for meat and fruit and a mini supermarket. The outdoor market opens at 10, but locals get there at 9 to make sure they can get enough food for their families.

They live in southern Havana, on a street about a 20-minute drive from where tourists usually venture.

Those who live here don’t have cars, and the buses don’t come to this neighborhood. Residents walk 16 blocks or more to work, or ride their bikes.

The water in their makeshift well comes from government trucks, “las pipas,” when the neighborhood is in need. 

So-called “pipas” like this stream onto a street by Ponton, the main conduit for Cuba’s aquaduct, with tanks that range from 6,000 to 20,000 liters. Pipas drivers come to the Aguas de la Habana to fill their dry tanks. They return to the water company every day, sometimes once in the morning and again in the evening at a separate water station across town.

The family rations 10 buckets a day per person.

Every workday, Yan Alvarez picks up a stack of white papers labeled “Despacho.”

Each signifies at least 10 places where he must pump water throughout Old Havana. Each home takes 20 to 30 minutes to fill.

Author: Ricardo - Jamaica

Share it!
Tags: cuba, apa, havana, probleme, cubanezi, usa, revolutie, comunism,


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.