Logo

Concert cu muzica clasica indiana, la Bistrita

Author: admin
Posted: 5 years ago
Read: 6643 times
Concert cu muzica clasica indiana, la Bistrita Image

Concert cu muzica clasica indiana, la Bistrita

International-muzica

Mâine, începând cu ora 18:00, Sinagoga din Bistriţa va găzdui un concert cu muzică clasică indiană, veche de milenii, interpretat de nimeni alta Mahua Mukherjee, una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică clasică din India.

Cu atât mai mult cu cât Mahua Mukherjee se află pentru prima dată în România cu ocazia Festivalului Culturii Indiene, care se va desfăşura luna aceasta în Bucureşti, nu trebuie să ratezi acest concert live.

Cunoscută pentru vocea sa unică, Mahua Mukherjee, pe toată şederea în România, va face un mini-turneu care cuprinde 4 oraşe: Iaşi, Câmpulung Moldovenesc, Bistriţa şi Cluj, pentru a face şi mai cunoscută muzica clasică indiană, considerată întotdeauna o formă de a preamări zeii.

Muzică clasică indiană înglobează un număr infinit de „Raga” ( care în muzica clasică occidentală corespund diferitelor game), bazat pe reguli specifice, exprimând diferite sentimente, emoții , toate acestea fiind cunoscute ca cele 9 „Ras” ale literaturii clasice indiene, muzicii şi dansului indian.

„Ra” înseamnă „ energie” , „Ga” înseamnă „ care se mișcă” . Se spune că „Raga” antice au fost create de sfinți, care, în meditația lor, erau capabili să audă sunetele create de mișcarea energiei divine, cunoscută sub numele de Kundalini (energia divină care rezidă în fiecare ființă umană).

„Raga”, prin mișcarea notelor ( „swara” – sanscrită) în eter (aakash) poartă energia divină, contribuind la elevarea conştiinţei ascultătorilor, facându-i astfel să experimenteze o nouă dimensiune.

Mahua Mukherjee a devenit cunoscută şi datorită interpretărilor sale emoţionante de Ragas, care continuă să lase cu gura căscată şi în prezent pe toţi cei care îi ascultă melodiile.

Mahua Mukherjee este o artistă de o mare valoare, prezentând cu măiestrie diferite stiluri muzicale, precum: Khayal, Thumri, Kajri, Chaiti, etc.

Interpretările sale se remarcă prin prezentarea sistematică a structurii ragas-urilor, creativitate în expunerea frazelor muzicale, expresia unei game variate de emoţii şi sentimente.

Ca o recompensă a profesionalismului ei şi a perfecţiunii de care dă dovadă în fiecare concert, a fost răsplătită cu multe premii şi distincţii, dintre care cele mai importante sunt: distincţiile “Sangeet Prabhakar” şi “Sangeet Visharad”, oferite de Pracheen Kala Kendra.

Irina Burghelea

Share it!
Tags:


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.