Logo

China/ Revolutia Umbrelelor

Author: admin
Posted: 4 years ago
Read: 9703 times
China/ Revolutia Umbrelelor Image

China/ Revolutia Umbrelelor

RO
Zeci de mii de manifestanți protestează de aproape trei săptămâni pe străzile Hong Kong-ului. La început, manifestanții anunțau proteste pașnice, până week-end-ul trecut când forțele de poliție au folosit gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc împotriva protestanților.

Demonstranții protestează pentru drepturi și libertăți politice. Acolo este corupție la nivel înalt! Ei nu se află pe străzi doar pentru a cere alegeri libere. Se află acolo pentru că știu ce înseamnă un sistem corupt al comunismului chinez. Dacă acceptă dominația Beijingului, ei știu că modul lor de viață va fi distrus pentru totdeauna.
Militanţii prodemocraţie au jurat să ocupe centrul oraşului atât timp cât Beijingul nu va realiza reformele politice promise după retrocedarea către China a fostei colonii. Manifestanţii protestează faţă de decizia Beijingului, anunţată în august, de a introduce sufragiul universal pentru alegerea şefului Executivului în 2017, menţinând totodată controlul candidaturilor.

O țară, două sisteme

Partidul Comunist Chinez a venit cu formula O țară, două sisteme când Marea Britanie a returnat Hong Kong-ul Chinei, în 1997. Prin această formulă, cetățenilor li se garantau libertăți civile, dreptul la liberă exprimare și o serie de libertăți politice vreme de 50 de ani. Decât să creadă în promisiunile comuniștilor, mulți chinezi au plecat în Statele Unite, Canada sau Australia.

În 2004, guvernul a decis că orice modificare a legilor din Hong Kong trebuie acceptată de Beijing. Chinezii au mai protestat, însă pașnic.

Acum, după 17 ani, lucrurile se schimbă, mai ales după deciziile luate de noul lider chinez, Xi Jinping: alegerile directe vor conține alegători aleși dintr-o listă aprobată în prealabil de un comitet format din 13.000 de oameni, numit de Beijing.

Astfel că, cetățenii Hong Kong-ului nu vor avea dreptul să nominalizeze proprii candidați la conducerea regiunii, ci vor trebui să aleagă între oamenii selectați de Beijing.

Revoluția Umbrelelor

Protestele chinezilor au fost puse sub eticheta Revoluția Umbrelelor. Din cauza căldurii din Hong Kong din ultimele zile, demonstranții s-au apărat de soare cu ajutorul umbrelelor. Astfel că umbrela a devenit simbolul mișcării prodemocrație.

Cea de-a doua problemă este destabilizarea piețelor financiare asiatice. Hong Kong-ul este inima economiei asiatice și modiale, de aceea, orice represiune poate provoca un declin economic cu consecințe inimaginabile pentru toată China.
Tot ce rămâne de făcut este să așteptăm ce va urma.

Sursa foto: thedailynewnation.com
Narcisa Morariu

EN

Share it!
Tags: China, protestatari, Revolutia Umbrelelor, confruntari


Post a comment

You must be logged in to leave comments. Please login by clicking here.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments yet.